Domů 7 způsobů, jak zabít výkon vašeho datového centra

7 způsobů, jak zabít výkon vašeho datového centra

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 10. červenec 2017

Datove_centrum_APC_by_Schneider_Electric_cooling_system_zmensenoDatová centra jsou stále výkonnější, totéž ale nelze říct o jejich správě, která je v praxi často neefektivní. Špatně nastavená infrastruktura má za následek mimo jiné zbytečné finanční náklady kvůli únikům energie, ročně jde až o 60 milionů megawatt ročně. Když uvážíme, že 1 MW elektřiny může napájet asi 1000 domácností, jde o obrovské ztráty,“ říká Pavel Blahut ze Schneider Electric. Současně upozorňuje na sedm nejčastějších způsobů, jak mohou správci datových center snižovat výkon svěřených IT zařízení, aniž by si toho byli vědomi.

Přebytečné kapacita datových center

Využití fyzické a energetické infrastruktury v datovém centru nebo síti je typicky kolem 50 až 60 procent. Nevyužitá kapacita datových center a síťových místností vytváří významné provozní a kapitálové náklady. Zaměřte se proto na fyzickou infrastrukturu, minimalizujte ji a rozšiřujte teprve tehdy, až budete skutečně potřebovat vyšší kapacitu datového centra.

Špatně řešená klimatizace

Nevhodně umístěná klimatizační jednotka může mít neblahé následky na výkon datového centra. Pokud však v určitých případech využijete techniky chlazení v řadě, budete moci snižovat teplotu ve fyzické blízkosti racků a jednoduše tak zvyšovat výkon datacentra.

Vzduch, který neproudí

Když se chladný vzduch nedokáže dostat, kam má, mohou vznikat hot spoty, přehřívání a v důsledku toho pokles účinnosti datového centra. Zvažte umístění vašich CRAC jednotek a maximalizujte proudění vzduchu, abyste mohli pracovat bez zbytečných ztrát energie. Pokud má studený vzduch proudit například zdvojenou podlahou, ujistěte se, že jeho průchodu nebrání kabely nebo není blokován jinak.

Míchání teplého a studeného vzduchu

Datove_centrum_APC_by_Schneider_Electric2_zmensenoPrincip teplé a studené uličky zná každý, přesto na něj často zapomínáme. Horký a studený vzduch by se prostě neměl míchat. V rozvržení proudění vzduchu kalkulujte i se střechami a dveřmi stojanů a vkládejte záslepky pro oddělení obou proudů vzduchu.

Příliš mnoho racků

Pokud jsou vaše IT zařízení rozptýlena do velkého množství racků (k tomu může dojít například během virtualizace), plýtváte svými zdroji. Konsolidace zařízení, která by maximálně využila individuální kapacitu racku, by měla přinést zlepšení. Obecně platí, že účinnost datového centra se dramaticky zvyšuje s tím, jak se zařízení konsoliduje na minimální počet racků.

Neimplementované DCIM

Asi nejjednodušším nástrojem, jak zvýšit výkonnost datových center a naopak snížit energetické a jiné provozní náklady, je implementace DCIM StruxureWare  od Schneider Electric. Získáte dokonalý přehled o historických i aktuálních hodnotách výkonu a energetické spotřebě, a to i bez nutnosti osobní přítomnosti administrátora. Zároveň vám některé analytické nástroje mohou pomoci s návrhem perfektního rozestavění racků, zdrojů i klimatizace.

Absence pravidelné údržby

Preventivní údržba snižuje rizika a zajišťuje maximalizaci výkonu zařízení. Nezapomínejte na ni a rozhodně ji nepodceňujte. Uvolnění pravidelného cyklu kontrol otevírá dveře pro rizika a prostoje.

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky