Domů Schneider Electric podporuje elektromobilitu v Česku. Naposledy v Písku, který dostal darem nabíjecí stanici

Schneider Electric podporuje elektromobilitu v Česku. Naposledy v Písku, který dostal darem nabíjecí stanici

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 23. prosinec 2015

staen_souborV Česku přibývá dobíjecích stanic pro elektromobily, v příštích letech jich má být v provozu přes deset tisíc. Nový trend v dopravě posílí soukromé firmy, poté se připojí i běžní uživatelé. Přidávají se také města, patří mezi ně i Písek, kde je od 7. prosince 2015 v provozu zbrusu nová dobíjecí stanice. „Samotné technologické zázemí a know-how však nestačí, pro další rozvoj jsou v naší zemi důležité také legislativní a jiné stimuly,“ myslí si Jaroslav Žlábek, generální ředitel společnosti Schneider Electric, která dobíjecí stanici městu darovala a v Česku realizovala desítky podobných projektů.

Nabíjecí stanice je přístupná veřejnosti

Nová dobíjecí stanice stojí v areálu Technologického centra Písek, kde je veřejnosti přístupná 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Na dvou vyhrazených parkovacích místech dokáže nabít vozidla všech velikostí. Její celkový nabíjecí výkon je 3x32A a operuje se zásuvkou typu 2. Se správným kabelem si zde vozidlo může nabít každý motorista, k dispozici je i manuál. „Dobíjecí stanici vnímáme jako další krok v rozvoji elektromobility nejen v Písku, ale v celé České republice, kde je v současnosti v provozu zhruba 200 elektromobilů a přibližně stejný počet stanic,“ říká generální ředitel Schneider Electric Jaroslav Žlábek. „Tato stanice je dobrým příslibem pro budoucnost elektromobility v Písku. Vážím si schopnosti všech zapojených partnerů přinášet občanům moderní služby a městu nové možnosti rozvoje,“ dodává Jaromír Grégr, jednatel Technologického centra Písek.

Nabíjecích stanic bude přibývat

Představitelé Písku by rádi zrealizovali více nabíjecích stanicí. Jedna z nich by mohla být na parkovišti P1 ve Svatotrojické ulici. Plánují také dobíjecí stanici pro e-kola v atriu nové knihovny na Alšově náměstí a další před budovou nového plaveckého stadionu. „Zbudování nových dobíjecích stanic pro e-vozidla bude odvislé od předpokladu četnosti jejich využití v každé lokalitě. V průběhu roku 2016 proto budou městem vytipovány vhodné lokality pro umístění takových stojanů. Možnosti zřízení e-stanic pro kola i vozidla jsou již nyní předmětem jednání s jejich výrobci i významnými dodavateli elektrické energie,“ informuje místostarosta Písku Josef Knot.

Jaké jsou stimuly pro rozvoj elektromobility v Česku

Rychlost vývoje elektromobility v Česku nezávisí jen na technologiích, neméně důležitá je podpůrná legislativa a další stimuly. „Může jít například o slevy na dani z koupeného elektromobilu, levnější parkovací karty, možnosti vjezdu do centra města, kam jiná auta nemohou, nebo povolení využívat pruhy pro autobusy a taxi,“ vyjmenovává Jaroslav Žlábek, generální ředitel Schneider Electric. Zdůrazňuje však, že tyto výhody by měly platit jen na omezenou dobu, než elektromobily získají relevantní podíl na trhu a technologie se tím zefektivní a zlevní.

Elektromobilita oslovuje i developery a stává se součástí dalších trhů

Společnost Schneider Electric, která je globálním lídrem v poskytování energeticky úsporných řešení, vnímá elektromobilitu s přesahem do dalších segmentů. „Sledujeme, že například developeři počítají s nabíjecími stanicemi již ve svých projektech a následně zařízení instalují u parkovacích míst. My se také nezaměřujeme pouze na veřejné nabíjecí stanice, máme řešení i pro rezidenční domy. Obecně se dá předpokládat, že do trhu s elektromobilitou se budou postupně zapojovat další a další hráči z různých oblastí, což přinese zainteresovaným stranám zajímavé obchodní příležitosti,“ uzavírá generální ředitel Schneider Electric Jaroslav Žlábek.

 

 

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky