Domů Internet věcí má v průmyslu obrovský potenciál Schneider Electric posunuje technologické možnosti

Internet věcí má v průmyslu obrovský potenciál Schneider Electric posunuje technologické možnosti

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Úterý, 01. březen 2016

JANYPKA_Vladimir__DSC9642Zatímco tzv. internet věcí (IoT) stále více proniká do běžného života lidí, neméně velký potenciál má obdobná platforma určená pro průmyslové podniky (IIoT). Zajímavé možnosti pro technologické uplatnění nabízí také koncepce inteligentního města, tzv. smart city. Upozorňuje na to Vladimír Janypka ze společnosti Schneider Electric, obchodní ředitel divize Průmyslová automatizace.

Přelomové řídicí systémy

V obecném smyslu se k myšlence internetu věcí hrdě hlásí všichni globální hráči, ovšem Schneider Electric tak nečiní pouze verbálně, ale i reálně. „Vnímáme ho jako součást nastupujícího fenoménu Industry 4.0. Nové produkty, které uvádíme na trh, jsou v IIoT opravdu kované. Zmínil bych například ePAC Modicon M580, první řídicí systém na světě, který má přímo v sobě integrován ethernetový přepínač. Navíc proaktivně likviduje bezpečnostní rizika plynoucí  z pohybu v kyberprostoru – je certifikován Achilles na úroveň 2,“ prohlašuje Vladimír Janypka.

Přechod na IIoT nebude investičně náročný

Díky technologiím Schneider Electric mohou firmy k internetu připojit výrobní závody do posledního šroubku a vzdáleně dohlížet na jejich provoz. „Odpovědné osoby – od operátora, přes pracovníka údržby až po generálního ředitele – budou mít vždy včas a po ruce právě ta data, která potřebují. Přehledně zobrazena, logicky uspořádána, případně ´cloud´ně jištěna. U věcí je to prostě jako u lidí, nejde jen o to naučit se mluvit, ale být schopný se domluvit. Z našeho pohledu by přechod na IIoT filosofii neměl být pro uživatele dosavadní architektury (ISA95) výrazně investičně náročný,“ dodává ředitel divize Průmyslové automatizace.

Uplatnění při rozvoji inteligentních měst

modicon_M580Koncepce IIoT najde uplatnění také při rozvoji měst směrem k inteligentním technologiím a myšlence Smart City. „Zde bude hrát roli například v souvislosti s dopravní problematikou: půjde o on-line navádění automobilů na volná parkovací místa, informování řidičů o průjezdnosti komunikací, dopravních zácpách a podobně. Touto cestou se v Česku vydalo například jihočeské město Písek za spolupráce naší společnosti a dalších partnerů,“ uzavírá Vladimír Janypka ze Schneider Electric.

Další informace naleznete zde:  http://blog.schneider-electric.com/internet-of-things/

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky