Domů Panasonic: Kontaktní senzor do „špinavých“ aplikací

Panasonic: Kontaktní senzor do „špinavých“ aplikací

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Neděle, 15. květen 2016

1607_EW_mic_senzor_FVMěřicí senzory kontaktního typu, často označované také jako taktilní senzory nebo kontaktní senzory, jsou ideální pro náročná průmyslová prostředí, ve kterých se nelze vyhnout situacím, kdy měřené povrchy mohou být kontaminovány oleji, chladicími kapalinami, mastnotami, tuky, vodou nebo prachem.

Kontaktní typy senzorů versus optické senzory

Optické senzory – na rozdíl od kontaktních měřicích čidel – nejsou schopné provést natolik přesná měření s takto kontaminovanými povrchy. To, co však může být problematické u kontaktních měřidel, je mechanické příčné zatížení. Toto příčné zatížení výrazně snižuje jejich životnost a má i vliv na přesnost měření. Panasonic uvádí na trh nové kontaktní měřicí senzory série HG-S, která řeší tento problém a jsou vhodná pro náročné potřeby průmyslu.

Zvýšená mechanická stabilita

Zvýšená stabilita kontaktních měřicích čidel Panasonic byla vylepšena použitím vysoce přesných kluzných ložisek. Stopka vřetene byla navržena a umístěna tak, aby kontakt mezi měřenou plochou a skleněným čidlem minimalizoval dopad na prováděná měření. Další výhodou je skutečnost, že sklo má velmi nízký koeficient tepelné roztažnosti, a proto nemá žádný vliv na měření v celém rozsahu provozních teplot. Konvenční měřicí senzory kontaktního typu dosahují typické životnosti zhruba jeden milion příčných zatížení, zatímco řada HG-S dosahuje životnosti 100 milionů příčných zatížení, což je stokrát více.

Použitá technologie CMOS umožňuje absolutní měření s rozlišením 0,1 mikronu a přesnost zobrazení dosahuje jednoho mikronu.

Absolutní zjišťování polohy

Při použití v průmyslových provozech, kde rozhoduje především produktivita, je vhodnější absolutní zjišťování polohy oproti detekci kumulativní. Tím se lze vyhnout opakované nutnosti běhů nulovou polohou měřidla.

Zesilovač

Zesilovač je určený pro montáž na DIN lištu a má dobu odezvy pouhé 3 ms. Digitální displej se dvěma řádky s integrovaným grafickým ukazatelem jsou dobře čitelné. K jedné řídicí jednotce (master) lze najednou připojit až 15 podřízených jednotek (slave). Tak je možné do těchto jednotek kopírovat nastavení a shromažďovat z nich výsledky měření. Dalším bonusem je, že k realizaci zapojení je zapotřebí méně kabeláže.

Další informace

• Bezkontaktní snímač typu HG-S: https://www.panasonic-electric-works.com/cz/merici-senzor-hg-s.htm

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky