Domů Recenze: dvoupásmový bezdrátový router C5 od TP-LINKu překvapí dosahem, jednoduchostí ovládání i množstvím funkcí

Recenze: dvoupásmový bezdrátový router C5 od TP-LINKu překvapí dosahem, jednoduchostí ovládání i množstvím funkcí

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 2
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 29. květen 2015

14913259128_b53b711e38_mDvoupásmový bezdrátový router Archer C5 značky TP-LINK se na našem trhu již dobře zabydlel a získal i několik nezávislých ocenění. Rozhodli jsme se zjistit, zda je všechna ta chvála opodstatněná a podívali se malému černému elegánovi na zoubek.

Společnost TP-LINK, která je expertem na aktivní síťové prvky pro domácnosti a malé firmy, popisuje svůj model Archer C5 jako dvoupásmový bezdrátový gigabitový router. Gigabitový proto, že vedle rychlé Wi-Fi sítě nabízí i čtyři klasické LAN porty podporující metalické sítě s rychlostí 10/100/1000 Mbit/s. Vnější prohlídka dále odhalí 3 tlačítka – WPS/reset zabezpečeného připojení, vypínač rádia a hlavní vypínač. Na čelním panelu září 10 zelených LED indikátorů, které v kombinaci s černou barvou, lehce zaobleným horním krytem a třemi dominantními externími anténami cé-pětce propůjčují poněkud „mimozemský“ vzhled.

Čím víc pásem, tím víc Wi-Fi?

Pokud se vám vybavuje známá historka o jisté sportovní značce se třemi pruhy ve znaku a výmluvném východoasijském stánkaři, tak vězte, že v tomto případě více pásků – pardon, pásem – opravdu znamená více. Archer C5 podporuje novou generaci standardu Wi-Fi s označením 802.11ac, který umožňuje přenos dat ve dvou frekvenčních pásmech – 2,4 GHz a 5 GHz – a dosahuje tak celkové rychlosti až 1,2 Gbit/s.15076836686_0d99836606_m

Jednou z výhod dvou pásem je i možnost vytvoření dvou samostatných sítí. Běžnější pásmo 2,4 GHz, které je dnes značně vytížené (používají ho vedle Wi-Fi také jiná bezdrátová zařízení, ovladače, dětské chůvičky apod.), je možné vyhradit pro jednoduché úlohy jako posílání e-mailů nebo procházení internetu, zatímco méně vytížené pásmo 5 GHz zůstává volné pro náročné záležitosti, jako je hraní online her nebo streamování HD videa.

Nový standard naštěstí neznamená, že byste museli vyměnit všechna starší zařízení. Tablet, notebook i USB Wi-Fi adaptér starší výroby, které jsme s C5 vyzkoušeli, fungovaly naprosto bezproblémově díky jeho plné zpětné kompatibilitě s dřívějšími standardy 802.11 a/b/g/n.

Co se pokrytí signálem týče, Archer C5 obstál i v náročných podmínkách domu s železobetonovou konstrukcí, která šíření signálu rozhodně nepřispívá. Za vysokou stabilitu signálu a vynikající dosah vděčí 3 externím anténám pro pásmo 5 GHz, 3 interním anténám pro pásmo 2,4 GHz a především technologii pro tvarování paprsku, tzv. beamformingu, která dokáže lokalizovat připojená zařízení a soustředit signál jejich směrem

Piráti, pozor: sdílení hudby a filmů povoleno

Archer C5 je skutečně mnohostranný pomocník. Je vybavený i dvěma USB porty, k nimž lze připojit například sdílenou místní tiskárnu a síťový disk. K datovému úložišti budete mít přístup nejen z místní sítě, ale i vzdáleně přes FTP server. S tiskárnou je to jinak, ta zvenčí přístupná není. Díky takovémuto řešení můžete ušetřit na tiskárně s Ethernetovým připojením i dedikovaném NAS serveru a získat stejnou funkcionalitu s obyčejnou tiskárnou a USB diskem. Díky zmiňovaným čtyřem gigabitovým LAN portům samozřejmě můžete NAS nebo síťovou tiskárnu připojit – mít na výběr nikdy není na škodu. A vysoká rychlost přenosu znamená, že si můžete svoji hudbu a filmy v HD streamovat klidně i do více zařízení najednou.

Když přijdou hosté: dýmka a Wi-Fi se nepůjčuje

Pokud jste zvyklí na časté návštěvy, které se u vás doma nebo v kanceláři chtějí připojovat k internetu, můžete pro ně díky funkci sítě pro hosty vytvořit samostatný přístup oddělený od zbytku sítě. Dočasným nebo občasným uživatelům tedy nemusíte dávat k dispozici přístupové údaje a zpřístupňovat jim svá data a zařízení v síti. Z bezpečnostního soudku je i možnost nastavení pravidel přístupu pomocí funkce „rodičovské kontroly“, která zajišťuje, aby děti nenavštěvovaly webové stránky, které pro ně nepovažujete za vhodné, případně můžete omezit čas připojení.

Nastavení: v jednoduchosti je krása

Další silnou stránkou Archeru C5 je jednoduchost zprovoznění a nastavení. Výrobce nabízí aplikace pro konfiguraci a správu nejen z PC, ale i z mobilních zařízení. Kompletní instalaci a nastavení sítě zvládne i začátečník během několika málo minut. Pro toho, kdo si chce s routerem více „pohrát“, je k dispozici i podrobné nastavení všech parametrů od zabezpečení pomocí firewallu a řízení přístupu až po přidělování šířky pásma jednotlivým připojeným zařízením.

Aplikace TP-LINK Tether pak představuje příjemnou vychytávku pro různá „iZařízení“ od Applu i cokoli s Androidem. Zvládnete s ní kompletní správu routeru od počátečního nastavení přes rodičovskou kontrolu po sdílení multimédií. Zde TP-LINK rozhodně zaslouží pochvalu.

14913270767_3fc96f66b2_mNáš verdikt: Bezdrátový dvoupásmový router TP-LINK Archer C5 můžeme vřele doporučit. Uvažujete-li o vybudování nebo modernizaci domácí Wi-Fi sítě (nebo sítě v malé kanceláři, pokud na to přijde) a stačí vám rychlost jen stupínek pod absolutní špičkou na trhu, tento nenáročný tichý společník by ve vašem hledáčku rozhodně neměl chybět.

Za zapůjčení zařízení děkujeme společnosti TP-LINK.

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky