Domů Právě vyšla Elektrotechnická příručka

Právě vyšla Elektrotechnická příručka

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 
Úterý, 13. únor 2024

el.příručkaElektrotechnická příručka

V těchto dnech vychází tolik žádaná  Elektrotechnická příručka, sv.1 z edice abeceda elektrotechnika, kterou vydalo Živnostenské společenstvo elektrotechniků, z.s.
Autoři v příručce shrnuji na 125 str. formátu A5, všechno důležité v elektrotechnice.
V první kapitole jsou detailně popsány všechny novinky, týkající se způsobilosti osob v roce 2022, kdy začaly platit Nařízení vlády 190/2022 Sb o vyhrazených technických zařízeních  a Nařízení vlády 194/2022 Sb o odborné způsobilosti osob.
V kapitole dvě najde čtenář vše o ochranách před nebezpečným dotykem.
Podrobně se autoři věnují všem ochranám, se kterými se může elektrotechnik v současné době potkat. Přepážky a kryty, omezení napětí, ochrana zábranou, mezní hodnoty ustáleného proudu, prostředky ochrany při poruše, síť TT, síť IT , funkční hodnoty napětí, doplňková ochrana ,ochranné pospojování, ochranné uzemnění, Kapitola je doplněna celou řadou schémat, výpočtů.
Třetí kapitola se věnuje řazení spínačů. Jednopólový spínač, dvoupólový spínač, třípólový vypínač, vypínač sériový „ lustrák“ , přepínač střídavý  „ schodišťák „přepínač střídavý“ schodišťák „s orientačním osvětlením, dvojitý schodišťový vypínač, přepínač křížový „ křižák“
Druhy a řazení vypínačů „jak se v tom vyznat“, tlačítko, spínač řazení 1/0 + 1/0, a další.
Ve čtvrté kapitole autoři poradí čemu věnovat pozornost při nákupu elektrických spotřebičů a svítidel Jak  vysvětlit svítivost žárovek,( světelný tok) co vyjadřuje a proč se jím řídit . Důležitá je otázka výběru příkonu spotřeby ( příkon) vybíraného svítidla. Barevná teplota svítidel, životnost světelných zdrojů. Co má vliv na životnost svítidel.
V páté kapitole, kterou autoři nazvali Kabely CYKY + DS + CZ + EN  se dají  najít  instalační kabely s CU jádrem.V šesté kapitole, se autoři věnují funkčnosti kabelů a kabelových nosných konstrukcí  v případě požáru z hlediska technických a právních předpisů. Kabely a vodiče funkční při požáru a se stanovenou požární odolností P nebo PH se ukládají na úložné, závěsné nebo opěrné konstrukce s třídou funkčnosti požární odolnosti R, která zajišťuje stabilitu kabelového rozvodu nebo vodiče nejméně po dobu třídy jejich požární odolnosti. Vyhláška MV ČR č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb. Normovaná  křivka teplota /čas podle ČSN  EN. Působení konstantní teplotou. Třída reakce na oheň . Požadavky na kabely z hlediska Nařízení vlády č. 163/2002 Sb. a mnoho dalšího.


Sedmá kapitola čtenáře seznámí , které zkoušky kabelů a vodičů se nejčastěji provádějí.
Činný odpor vodiče( ČSN EN 50 395 část 5) Rozměrová analýza (ČVSN EN 50 396).Měření izolačního odporu.  Měření izolačního odporu-Zkouška ověřuje, zda hodnota izolačního odporu mezi jádrem a vodou splňuje požadavky .Tlaková zkouška při vysoké teplotě (CSN EN 60811).Zkouška za chladu. Odolnost proti šíření plamene (ČSN EB 60332-2-1)
Osmá kapitola vysvětluje proč se měří při revizích impedance smyčky. Měření při revizích elektrických instalací dle ČSN 33 2000-6 ed. 2 a ČSN 33 2000-4-41ed. 3. Jedním z nejdůležitějších způsobů ochrany před nepříznivými účinky elektrického proudu je samočinné odpojení elektrického obvodu od zdroje v případě, kdy se vlivem poruchy izolace dostane nebezpečné napětí na neživé části obvodu. V TN síti impedanci poruchové smyčky tvoří:   ZT (impedance sekundárního vinutí napájecího transformátoru), ZL (impedance fázového vodiče od zdroje k místu poruchy), RPE (odpor PE / PEN vodiče od místa poruchy ke zdroji). Autoři nezapomněli ani na impedanci  poruchové smyčky v sítích TT. Princip měření impedance smyčky je ve všech měřicích přístrojích použit shodný. Přístroj simuluje vznik poruchy izolace mezi živou a neživou částí sítě a z průtoku simulovaného poruchového proudu vyhodnotí velikost impedance obvodu. Čtyřvodičová metoda měření odporů. Při měření je nutno dosáhnout dostatečné, pokud možno co nejvyšší přesnosti

měření pro relativně malé hodnoty impedance. Měření impedance pracovního odporu.
Tato kapitola patří k důležitým v celé Elektrotechnické příručce.
Devátá kapitola Koupelny a jejich technická specifikace dle  norem ČSN 32000-7-701 ed.2 a ČSN 332130 ed.3 Norma ČSN 332000-7-701 ed. 2 definuje ochranné zóny a stupně krytí elektrických zařízení které je v daných zónách nutné dodržet. ZÓNA 1 Je ohraničena:
a) je ohraničena definitivním povrchem podlahy a vodorovnou rovinou odpovídající nejvýše upevněné sprchové hlavici nebo sprchovému výtoku. Pokud jsou tyto níže, je zóna 1 výškově ohraničena vodorovnou rovinou ve výšce 225 cm nad povrchem podlah, b) svislou plochou - plochami obalujícími koupací nebo sprchovou vanu ve vzdálenosti  120 cm od nesnímatelné hlavice sprchy upevněné na zdi nebo na stropě pro sprchy bez vany. Pro instalaci svítidel v koupelnách, v zóně 0 (nula) platí požadavek na krytí svítidel nejméně IPx7 (např. IP67 a výše) a současně musí být napájení svítidla provedeno ze zdroje SELV. K napájecímu zdroji (transformátoru) je ještě nutno dodat, že pro napájení osvětlení v zóně 0, nesmí být použity tzv. elektronické transformátory, ale například klasické, vinuté transformátory, baterie nepřipojené k dobíjecím měničům a podobně. Upřesnění k provedení stropních zařízení a vestavných svítidel. Pokud se týká výšky umývacího prostoru, není-li dno umývacího prostor výše než 25 cm nad úrovní podlahy (což je drtivá většina případů), pak zóny končí ve výšce 2,25 m nad úrovní podlahy. Jestliže v současnosti je naprostá většina stropů výše, než 2,25 m nad úrovní podlahy. Kapitola je doplněna názorným příkladem popisu jednotlivých zón
V desáté kapitole se autoři věnují vnější ochraně proti blesku a přepětí podle norem. Objekty a stavby, u kterých je nutné řešit ochranu před bleskem, jsou uvedeny ve vyhlášce č. 268/2009 Sb. [7]. Ochrana před bleskem musí být vždy řešena u staveb a zařízení, kde se shromažďuje větší počet osob, hrozí velké materiální a kulturní škody, ztráty služeb, hrozí nebezpečí výbuchu apod. Oproti dřívějším zněním je ve vyhlášce přesněji definována potřeba ochrany před bleskem u staveb pro bydlení. Dále dle vyhlášky musí být vždy proveden výpočet řízeného rizika. Z právních předpisů vztahujících se k ochraně před bleskem je nutné též upozornit na vyhlášku č. 73/2010 Sb., dle které je systém ochrany před bleskem vyhrazené elektrické zařízení. Výpočet řízeného rizika se provádí podle normy ČSN EN 62305. Jímací soustava se umisťuje na rozích a hranách objektů a na ostatních exponovaných  místech. U staveb vyšších než 60 m nad zemí se uvažuje, že blesk může uhodit i do boku. Podrobné požadavky na materiál, rozměry a návrh jímací soustavy jsou uvedeny v normě ČSN EN 62305, část 3. Metoda ochranného  úhlu. Metoda je vhodná pro jednoduché stavby, pro danou třídu LPS je omezena výškou nad referenční rovinou, například pro tř. III je to 45 m. Ochrana je dostatečná, je-li chráněné zařízení zcela umístěno uvnitř ochranného prostoru. Uzemnění - je zařízení pro přechod blesku do země. Je sestaven ze zemničů a zemnícího vedení. Navzájem a trvale spojená uzemnění objektu tvoří uzemňovací soustavu. Zemnič je vodivé těleso uložené do země nebo do betonu tak, aby vytvořilo vodivé spojení se zemí. Jedenáctá kapitola je věnována vnějším vlivům z pohledu nové TNI 33 2000-5-51 s komentářem v oblasti vnějších vlivů k doplnění normy ČSN 33 2000-5-51 ed.3 + Z1 + Z2. Normální vnější vlivy . V této TNI jsou vysvětleny vnější vlivy na základní prostředí. Jsou to vnější vlivy, jejichž působení na elektrickou instalaci nebo elektrické zařízení je zohledněno v materiálech použitých při montáži elektrické instalace. Prostředí. Vliv prostředí zahrnují vlastnosti okolí, nebo prostoru nebo jeho části, ve kterém je elektrická  instalace nebo elektrické zařízení umístěno. Vliv prostředí zahrnuje ovzduší, vodu, půdu, přírodní zdroje, rostliny, živočichy, lidi a jejich vzájemné vztahy. Některé vnější vlivy, které byly uváděny v dnes již neplatných normách, nemají ekvivalent v ČSN 332000-5-51 ed. 3 + Z1 + Z2 (2022), mohou být u konkrétních staveb uváděny v protokolech o určení prostředí, které byly zpracovávány v době výstavby a uvádění do provozu. Jedná se o prostředí: základní, normální, venkovní, pod přístřeškem a prostředí důlní. Ve 12 kapitole je popsáno jak fungují obloukové ochrany AFDD. Oblouková ochrana AFDD, na rozdíl od jističů,

pojistek či chráničů, umí takové proudy detekovat, vypnout a tím předejít vzniku požáru! Oblouková ochrana AFDD zaplňuje bezpečností mezeru, která v elektrické instalaci doposud existovala. Oblouková ochrana AFDD, na rozdíl od jističů, pojistek či chráničů, umí takové proudy detekovat, vypnout a tím předejít vzniku požáru! Oblouková ochrana AFDD zaplňuje bezpečností mezeru, která v elektrické instalaci doposud existovala. Při instalaci obloukové ochrany AFDD by k výše popsané události nedošlo, nebo by pravděpodobnost jejího vzniku byla významně eliminována.
Sériové poruchové oblouky (L) . Paralelní poruchové oblouky (L-N). Jsou zapříčiněny elektrickým obloukem, který byl způsoben zničenou izolací, která umožnila spojení dvou vodičů. Velikost proudu je určena impedancí obvodu. Oblouková ochrana AFDD musí nejen poskytovat spolehlivou ochranu proti požárům způsobeným elektřinou, ale také reagovat pouze tehdy, objeví-li se skutečná závada.
Kapitola 13. Použití společné soustavy pospojování a zemnění v budovách vybavených zařízeními informačních technologií. V současných budovách však provedení pospojování a zemnění má podstatný význam nejen z hlediska zajištění bezpečnosti dle ČSN 33 2000-5-54 ed. 3, tak jak to řeší návrh silnoproudých rozvodů ale také pro zajištění bezporuchového chodu informačních technologií tak jak je uvedeno v ČSN EN 50310 ed. 3 z roku 2011. Proto je nutno při návrhu pospojování a zemnění těsně spolupracovat mezi projekcí silnoproudých rozvodů a rozvodů informačních technologií. Základním normou pro zřizování soustavy uzemnění a pospojování, řešící tuto  problematiku z pohledu bezpečnosti elektrických zařízení je ČSN 33 2000-5-54 ed. 3. Upřesnění požadavků na zajištění bezpečnosti je uvedeno v: ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 Příloha NB (informativní).• Zřizování uzemnění pro účely svedení bleskových proudů je řešeno v: ČSN EN 62305-3 ed. 2 kap. 5.4.
Norma ČSN EN 50310 ed. 2 byla vydána v 08/2011 a nahrazuje platnou ČSN EN 50310 ed. 2:2006. Norma zapadá do celého konceptu standardů souvisejících s informačními technologiemi, postavených hlavně na souborech ČSN EN 50174 a ČSN EN 50173.
14.kapitola se věnuje značení silových kabelů. 15.kapitola Značení holých a izolovaných vodičů.
Autoři velmi přehledným způsobem se vypořádali s podobným značením holých a izolovaných vodičů. Vodič -elektrický materiál určený k vedení el. proudu. Izolace – el. nevodivý materiál (izolant) určený k ochraně před účinky el. proudu i k ochraně samotného vodiče. Holé vodiče – vodiče bez izolace,Izolované vodiče – jednožilové s izolací kabel – skládá se z více izolovaných vodičů, které mají ještě další společnou izolační vrstvu kabel, autoři pokračují v podrobném popisu  veškerého názvosloví, které se vyskytuje u holých a izolovaných vodičů. Přeznačování barev .Ochranný vodič značený zeleno-žlutou barvou se nesmí přeznačovat ani použít k jiným účelům. Vodič PEN má barvu zeleno-žlutou. Modrý vodič lze přeznačit a použít jako jiný vodič sítě. Nesmí se přeznačit zeleno-žlutě. Černý a hnědý vodič lze přeznačit a použít jako jiný vodič sítě. Nesmí se přeznačit zeleno-žlutý.  V kapitole je dálé popsáno značení kabelů podle evropských norem. I II III IV V - VI VII VIII IX.
16.kapitola se zaobírá legislativou v elektroinstalacích. Revize elektroinstalací  Pro provádění revizí elektroinstalací na základě zákona 250/2021 Sb., podle nařízení vlády 190/2022sb. o bezpečnosti práce na vyhrazených zařízeních a nařízení vlády 22194/2022sb. odborné způsobilosti v elektrotechnice a opravňující osoby, které mohoututo činnost vykonávat, platí osvědčení § 8.
O uznání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti rozhoduje stále platný zákon č. 18/2004 Sb. Při provádění revizí elektrických instalací je nutné sledovat platnost kalibrace měřících přístrojů ,na základě zákona č. 505/1990 Sb. Účelem zákona č. 505/1990 Sb. Je ujednocení správnosti měřidel a měření. Zákon mluví o správných a schválených typech měřidel, o návaznostech, používání, kalibraci a ověření měřidel, které podle tohoto zákona používají jednotky, označování, definice násobky a díly stanovené vyhláškou. Práce na staveništích. Nařízení vlády č. 591/2006 Sb. upravuje další požadavky na bezpečnost práce na staveništích. Z hlediska elektrotechniky nařízení vlády předepisuje, co musí splňovat elektrická zařízení používaná na staveništích.  Bezpečnost strojů, provádění kontrol na strojním zařízení

Provozními bezpečnostními předpisy podle nařízení vlády č. 378/2001 Sb. Se rozumí činnost spojená s používáním strojů, práce v nebezpečných prostorech ohrožující zdraví pracovníků, ochrana zdraví pracovníků, návody a předpisy k obsluze strojů a provozní dokumentace .
17.kapitola je věnována úzkým instalačním jističům. Nejběžnější instalační jističe v komerčních a domácích podmínkách, které se vejdou do jedné řady rozvodnice po 12 kusech. Jističe mají více verzí, a to jsou jednopólové, dvoupólové, třípólové a čtyřpólové, což je změna odběžných tlustších jističů.
V 18.kapitola čtenáři najdou měniče jako inteligentní snímače pro vaši aplikaci jako celek.
 
Co to je vlastně inteligentní měnič? V dnešních aplikacích hraje měnič kmitočtu důležitou roli a je charakterizován funkcemi, které  mimo jiné  umožňují:, bezpečné připojení. Měnič lze bezpečně připojit k jiným prvkům. Mezi ostatní prvky sítě mohou patřit měniče, jednotky PLC, senzory a cloud. Měnič funguje jako snímač: Měnič kmitočtu používá analýzu proudu a napětí motoru, aby snímal výkon motoru a aplikace.  Měnič funguje jako slučovač: Jednotka získává data z externích snímačů souvisejících s procesem, který je řízen měničem a zpracovává je (jednoduchým příkladem je PID regulace).•Měnič kmitočtu funguje jako regulátor. Měnič může v některých případech plně nahradit jednotku PLC.
19.kapitola Pohled RT na stará elektrická zařízení instalované podle „tehdy „ platných norem
Účelem revize je ověření stavu z hlediska bezpečnosti. požadavky bezpečnosti se považují za splněné, pokud el. zařízení odpovídá z hlediska bezpečnosti příslušným ustanovením. Revize stávajících elektroinstalací se provádí dle ČSN 33 2000-6 a ČSN 33 1500. V online normách nám po zadání ČSN 33 2000-6 vyjde následující: V online normách nám po zadání ČSN 33 2000-6-61 ed. 2 vyjde následující: Vydaná: 4. 2004; Datum zrušení: 01 .09. 2009 To znamená, elektroinstalace v době pořízení do září 2009 budu revidovat podle této normy. V online normách nám po zadání ČSN 33 2000-6 vyjde následující: Vydaná: 9 .2007; Datum zrušení: 01. 06. 2019 To znamená, elektroinstalace v době pořízení do září 2009 bude platit tato norma a revize se bude dělat dle této normy. Rok „výroby“ bude patrný podle projektu anebo štítku. Občas se stalo, že provozovatel nic nenajde(nebo ztratí) dokumentaci. Zde se vždy jako revizní technik dohodnete s provozovatelem na konkrétním postupu. doplněno řadou fotografií a komentáři z praxe.Oprava je technologický postup, či soubor úkonů, jimiž se opotřebovaná nebo jinak poškozená věc vrátí do původního, resp. použitelného stavu. Opravy elektroinstalace se provádějí podle norem platných v době zřizování, podle nichž byla elektroinstalace navržena a zřízena. To ovšem nevylučuje použití nových a obvykle přísnějších požadavků z nových norem. Před zahájením „opravy“ se však dnes požaduje, aby bylo provedeno posouzení rizik a závěry zohledněno. Rekonstrukce elektroinstalace se provádějí podle norem platných v době provádění rekonstrukce. Je nutno přesně vymezit, čeho se ta rekonstrukce týká. To je kámen úrazu především u částečných rekonstrukcí, kde toto vymezení není.
Kapitola 20 čtenáře dovede k přepěťovým ochranám pro fotovoltaiku aplikace SPD typu 1 a typu 2 Mezi požadavky na fotovoltaické aplikace patří jejich bezproblémový provoz, a to také i zajištění bezpečnosti provozu fotovoltaických aplikací pro okolí včetně ostatní elektrické instalace. K naplnění uvedených požadavků pomáhá také účinná ochrana před přepětím. Zároveň všechny případy fotovoltaických aplikací nelze řešit ideálním způsobem, a vyskytují se nepříznivé případy, kdy je nutné spojovat fotovoltaické panely se systémem ochrany před bleskem.
21.Čistá elektromobilita mezi Prahou a Berlínem. Elektromobilita klade značné nároky na výrobu a distribuci elektrické energie. V Lovosicích vzniklo unikátní řešení, které posunulo českou elektromobilitu na vyšší úroveň. Veškerá elektrická energie se vyrábí bez emisí v malé vodní elektrárně Píšťany na řece Labi. Tato jezová elektrárna byla uvedena do provozu v září roku 2010. Je osazena čtyřmi Kaplanovými turbínami. Její výkon činí 2930 kW a hltnost turbín dosahuje 200 m³/s. Elektrická energie se přivádí Elektrická energie se přivádí z druhého břehu Labe pomocí

kabelu uloženého pod říčním dnem. Kabel je pak uložen v zemi a vede k trafostanici, kde se vysoké napětí 22 kV transformuje na nízké 400 V z druhého břehu Labe pomocí kabelu uloženého pod říčním dnem. Kabel je pak uložen v zemi a vede k trafostanici, kde se vysoké napětí 22 kV transformuje na nízké 400 V. Konstrukci trafostanice  tvoří bezesparé betonové těleso odlité metodou tzv. zvonového lití. Vodotěsný beton odolný agresivnímu prostředí brání průniku vody a vlhkosti dovnitř. Betonová olejová jímka zase zachytí únik oleje v případě havárie transformátoru.

Doslov
Je to ucelená elektrotechnická publikace, které přehledným způsobem zahrnuje vše co by měl současný elektrotechnik vědět. Byla sepsána s cílem podat informace srozumitelnou formou (všem elektrotechnikům, kteří mají zájem se vzdělávat, rozšířit si své dosavadní informace, a nosit ji stále sebou při každodenní pracovní činnosti. Věřím, že se autorům podařilo tyto cíle naplnit a Elektrotechnická příručka nebude chybět v žádné knihovně elektrotechnika.

ph

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky