Domů Nejčastější uplatnění kolaborativních robotů – 1. část

Nejčastější uplatnění kolaborativních robotů – 1. část

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 04. březen 2022

3Nejčastější uplatnění kolaborativních robotů – 1. část

Podle aktuálního reportu asociace IFR pracují v továrnách po celém světě přes 3 miliony průmyslových robotů. I přes pandemii trh s roboty v roce 2020 rostl – nových robotů se celosvětově prodalo přes 380 000. S tímto trendem souvisí i rozmach kolaborativních robotů, kteří se vyznačují nízkými nároky na odbornost obsluhy a rychlou adaptací do provozu. Nachází uplatnění v mnoha oblastech výroby. Představujeme vám nejčastější aplikace, kde se s koboty můžete setkat.

Obsluha strojů a zařízení

Obsluha obráběcích center, 3D tiskáren i jiných strojů patří mezi profese, při kterých je spousta času využita neefektivně. Operátor často čeká dlouhé hodiny, až zařízení dokončí cyklus, až bude potřebovat nový materiál nebo vyměnit nástroj. Někdy se jen čeká na to, až bude znovu potřeba stisknout tlačítko. Tyto operace přitom hravě zvládne právě kolaborativní robot. Pokud to podmínky na pracovišti dovolí, zvládne jeden kobot obsloužit i větší počet strojů a zařízení najednou.

Výrobní operace

DSC 5087Kolaborativní robot je vhodný pro provádění výrobních operací jako lepení, nanášení přesných vrstev nebo dávkování materiálu. Na výbornou zvládají také svařování materiálů. Pro všechny tyto činnosti je společná nutnost přesných pohybů a orientace pracovního nástroje.

Standardní svařovací roboti jsou nákladní a jejich programování i údržba vyžadují odborné znalosti a zkušenosti. Vysoké náklady jsou spojené také se zaučením pracovníků a jejich průběžné kontrole, jestli práci vykonávají v souladu s nastavenými postupy. Oproti tomu se koboti snadno programují – pomocí ručního vedení robota jednoduše naučíte požadovaný pohyb pro daný výrobní úkon. Robot bude schopný pohyby přesně a rychle kopírovat. Úkol vykoná vždy precizně, rychlost operace pak kdykoliv upravíte podle opracovávaného materiálu.

Pick and Place

Mezi nejobvyklejší činnosti na pracovišti patří přemísťování výrobků či materiálů z jednoho místa na druhé. Jde o stereotypní práci, která při manuálním provádění vede k únavě i zbytečnému plýtvání potenciálem pracovníků. V nejhorších případech může při těchto rutinních činnostech docházet i ke zraněním.

Vzhledem k jednoduchému programování dnešním kolaborativních robotů si mohou firmy úlohy typu Pick and Place nastavit zcela samy. Proto se přemísťování předmětů považuje za první krok v automatizaci a přechodu do digitální éry v mnoha provozech. Pokud s implementací robotů teprve začínáte, je jejich využití pro přemísťování předmětů skvělým startem.

DSC 5071Zabalení a paletizace

Než výrobek opustí bránu továrny, musí být důkladně připravený k přepravě. Tato část může zahrnovat například sestavování krabic a jejich plnění, balení do smršťovacích fólií nebo nakládání na palety. Pro tyto úkoly je společná stereotypnost práce, stejně jako nízké požadavky na nosnost robota. Kolaborativní robot zvládne balení menších výrobků i jejich paletizaci hravě. Jeho silnou stránkou je pak možnost snadného přenastavení balícího uzlu na jiný typ výrobku.

Vzhledem k vysoké flexibilitě a snadnému programování se kolaborativní roboti hodí na nejrůznější úkoly. Výše zmíněnými možnosti využití kobotů nekončí. V druhé části článku vás seznámíme s dalšími činnostmi, které koboti zvládnou na výbornou.

 


Kontakt

Kinalisoft s.r.o.
Cejl 37/62Brno - Zábrdovice
602 00

email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
tel.: +420 511 112 218

 

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky