Domů Temelín plní požadavky programu Bezpečný podnik

Temelín plní požadavky programu Bezpečný podnik

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 15. duben 2013

130220

Pětičlenný tým inspektorů Státního úřadu inspekce práce potvrdil, že elektrárna Temelín má plně funkční systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Inspektoři také konstatovali, že zaměstnanci elektrárny nastavená pravidla dodržují. Takový je hlavní závěr týdenní kontroly zaměřené na systém řízení bezpečnosti práce na Jaderné elektrárně Temelín. Ta tedy i nadále plní požadavky národního programu Ministerstva práce a sociálních věci a může užívat titul Bezpečný podnik.

 

V celé České republice může ke svému jménu titul Bezpečný podnik využívat sedmdesát společností. V jižních Čechách patří Temelín mezi pětici firem, které opakovaně splňují náročné podmínky pro získání tohoto ocenění. Prestižní titul získala  jihočeská elektrárna poprvé v roce 2005 a od té doby ho pravidelně obhajuje. Během každoročních kontrol se inspektoři zaměřují na vybrané oblasti. Letos svojí pozornost soustředili na systém a jeho dodržování při práci se zdvihacími, plynovými, tlakovými a strojními zařízeními včetně bezpečnostního zajištění pracovišť. U každé oblasti hodnotili rizika práce a pracovní podmínky. „Hodnotili jsme i zařízení jako takové, třeba to, jak je ověřován jejich bezpečný provoz revizemi a zkouškami. Kontrolovali jsme také, jak elektrárna připravuje své zaměstnance i dodavatele na práci na těchto zařízeních,“ popsal průběh kontroly Václav Kápl, vedoucí kontrolního týmu z Oblastního inspektorátu práce v Českých Budějovicích.

Bezpečný podnik - ETE

Václav Kápl, vedoucí kontrolního týmu z Oblastního inspektorátu práce v Českých Budějovicích, seznamuje s výsledkem kontroly ředitele JE Temelín Miloše Štěpanovského (vlevo).

 

Inspektoři také porovnávali dokumentaci k jednotlivým zařízením s požadavky české legislativy. Dodržování nastavených pravidel si pak ověřovali během kontrol prováděných přímo v provozu. „Bezpečnosti práce je na Temelíně věnována vysoká pozornost. Systém ochrany zdraví je plně funkční a nebylo zjištěno, že by zaměstnanci elektrárny a dodavatelé nastavená pravidla porušovali. Na elektrárně jsme nenašli závady, doporučili jsme však vedení elektrárny, jak některé věci ještě vylepšit,“ shrnul Kápl hlavní závěr auditu. Takový příkladem je řešení zajištění pracovníků při práci na střechách budov.

 

Podle ředitele elektrárny Temelín Miloše Štěpanovského je bezpečnost jaderné elektrárny velmi složitý komplex. „Ochrana zdraví našich zaměstnanců je jeho důležitou součástí. Sami si dodržování pravidel velmi přísně kontrolujeme. Výsledky nám potvrdily, že jdeme správnou cestou,“ uvedl k výsledkům inspekce Štěpanovský.

 

Titul Bezpečný podnik vydává Státní úřad inspekce práce na tři roky. Po jeho získání v roce 2005 ho elektrárna obhájila v letech 2008 a 2011. „Vysokou úroveň systému bezpečnosti a ochrany zdraví při práci musíme také pravidelně potvrzovat během každoročních kontrol, které probíhají v rámci ověření požadavků stanovených programem Bezpečný podnik,“ uvedl vedoucí útvaru BOZP elektráren Temelín a Dukovany Michal Kleinhampl.

 

Velká obhajoba čeká Temelín v roce 2014, kdy končí platnost ocenění vydaného v roce 2011.

 

Tisková zpráva, zdroj: Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín, cez.cz

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky