Domů Jak využívat bezdrátový systém měření? (1/2)

Jak využívat bezdrátový systém měření? (1/2)

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 27. březen 2013

130220

Neustálá snaha o nasazování automatizovaných procesů jak ve výrobních provozech, tak i při správě a údržbě komerčních budov, přináší výraznou úsporu energie a zvyšuje jejich produktivitu. Na druhou stranu přináší zvýšené požadavky na práci techniků, kteří zajišťují údržbu těchto řídicích systémů.

 

 

Dle průzkumu společnosti Fluke mezi těmito techniky vyplynulo, že na jedné straně musí měřit a zkoušet stále širší oblast veličin, na druhé straně k tomu mají mnoho přístrojů a musí dělat příliš mnoho věcí současně. Například při kontrole elektronického převodníku čidla tlaku je potřeba zároveň ovládat řídící panel, což vyžaduje minimálně dalšího pracovníka jen pro držení nástrojů a měřících přístrojů. Toto řeší a „další páry rukou“ přináší nový systém pro bezdrátové měření.

Bezdrátový systém měření je obvykle založený na hlavním multimetru, který přijímá a zobrazuje v reálném čase informace z dostupných bezdrátových modulů. Tento systém nedávno představila společnost Fluke pod názvem CNX 3000, a tak jsme se dotazovali zástupců z jednotlivých oborů, jak by bezdrátový systém měření využili v reálném prostředí a k čemu by jej používali.

Topení, ventilace a klimatizace (HVAC) – vedoucí techniků údržby

Možnost záznamu průběhu napětí a proudu ve spojení s teplotou je v našem oboru žádaný nástroj. Při práci v oboru klimatizací jsem se setkal s mnoha úkoly vyžadujícími pro správnou diagnostiku problémů schopnost porozumění a porovnávání kritických dat.

Změny napětí, proudu a teploty způsobují problémy v mnoha zařízeních – od choulostivé elektroniky po vícezónové klimatizace. Schopnost spolehlivého sledování změn v průběhu času může být jediným způsobem správné diagnostiky provozních problémů. Například řídicí transformátory Liebert CRAC vytvářejí opakované vysokonapěťové impulsy o napětí 460–495 V, aby se dosáhlo správného nízkonapěťového výstupu 5,0 V pro napájení procesoru. Při nedodržení požadované hodnoty 5,0 V mohou nastat funkční problémy a poškození. V mnoha případech bychom se při diagnostice problémů mohli spolehnout na kombinaci napětí, proudu a teploty. Možnost umístění časového údaje a schopnost záznamu změn umožňuje jednat s energetickými společnostmi, prodejci zařízení a zákazníky a poskytovat jim přesné informace. Toto může být nutností při řešení problematiky záruky a správného řešení složitých situací.

Již vícekrát jsem měl zařízení, které vyhazovalo jističe nebo přepalovalo pojistky a vypínalo se. Tato situace byla komplikována ještě skutečností, že zařízení bylo nějakou dobu mimo provoz a nesignalizovalo žádné poruchy nebo nutnost opětovného zapnutí. Všechna testování vykazují, žezařízení při provozu za podmínek předepsaných výrobcem funguje, a to znesnadňuje nebo znemožňuje diagnostiku. Podle toho, k čemu zařízení slouží, může být tento problém buď pouze nepříjemnost, například v případě střešní klimatizace pro kanceláře, nebo přímo katastrofou, pokud se jedná o chlazení datacentra.

Správná diagnostika je nutná v každém případě. Po opětovném zapnutí problematického zařízení a připojení bezdrátových měřicích modulů napětí k přívodům napájení a bezdrátových měřicích modulů proudu a teploty byste mohli sledovat problém bez nutnosti být přímo na místě. Možnost umístění modulu záznamníku odděleně od ostatních modulů by vám umožnilo bezpečné měření a ochranu před povětrnostními vlivy. Výsledky by byly transparentní a časové údaje by umožnily správnou diagnostiku. Viděli byste změny napětí a proudu, případně stav přehřátí – to vše s časovými údaji. To by vám umožnilo správnou diagnostiku a opravu, ušetřilo čas a peníze, a zlepšilo pověst techniků u zákazníků.

 


Elektrotechnika – předák elektro údržby energetické společnosti

Bezdrátový systém Fluke CNX 3000 je jako měřicí přístroj se záznamníkem a čtyřmi muži. Můžete umístit moduly dovnitř rozvaděčové skříně a dlouhodobě zaznamenávat data, a potom data stáhnout pro účely analýzy zátěže nebo sledování průběhu. Pokud řešíte problém kvality napájení, měli byste sledovat napětí a proud a kontrolovat jejich interakci. Když klesne napětí a proud se buď vůbec nezmění, nebo jen mírně, zdroj problému je proti směru proudu od místa měření. Když klesne napětí a proud se zvětší, zdroj problému je ve směru proudu od místa měření. Umístili byste měřicí moduly napětí a proudu na vodiče měřeného obvodu a na digitálním multimetru byste sledovali interakci proudu a napětí. Pokud máte proměnlivé zatížení, potřebujete vidět jeho zvyšování a snižování, a co dělá s napětím. Použití vzdálených modulů je pro tyto účely optimální, protože omezuje bezpečnostní rizika.

Mnoho analýz zatížení provádíme na základnových stanicích sítí mobilních telefonů. Když se na základnovou stanici nainstaluje přídavné zařízení, je nutné zjistit, zda elektrická síť toto zvýšení příkonu zvládne. Lze tak umístit měřicí moduly proudu na napájecí vedení základnové stanice, zaznamenávat data, sledovat je v průběhu času a zjistit, zda je napájecí vedení schopné zvládnout zvýšené zatížení. V přečerpávací stanici odpadové vody jsme měli plovákové spínače, které nás upozorňovaly v případě poruchy (což dělávaly často). Možnost umístit bezdrátové měřicí moduly na kontakty plovákového spínače pro účely záznamu dat a sledovat více než jedno místo měření je velmi užitečné při určování příčiny problému. V tomto případě lze k záznamu okamžiků sepnutí a rozepnutí plovákových spínačů použít tři měřicí moduly napětí a následně je na dlouhou dobu opustit, protože tyto věci nastávaly okolo druhé až třetí hodiny ráno. Velkou výhodou použití systému Fluke je možnost umístění měřicích modulů dovnitř skříně a její zavření,takže nehrozí znečištění a skříň je zabezpečená.

 

--POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ--

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky