Domů

Chytré elektrické sítě pro moderní města

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Čtvrtek, 16. duben 2009
energie_inteligent_titlABB se podílí na oceněném projektu chytré rozvodné sítě, jehož cílem je snížit spotřebu energie a minimalizovat emise CO2 integrací celého systému energetické sítě – od výroby přes distribuci po spotřebu – do jediné, interaktivní sítě v reálném čase.
Pilotní projekt pod názvem MEREGIO se v současné době připravuje v Karlsruhe u Stuttgartu v jižním Německu, v jednom z nejhustěji osídlených regionů země, obecně považovaném za největší centrum výroby a vyspělé technologie v Evropě.

Cílem projektu je vytvořit optimalizovanou a udržitelnou elektrickou síť, která sníží emise CO2 co nejblíže k nule z hlediska technické proveditelnosti a lidských možností – takzvaný Region s minimem emisí (Minimum Emissions Region - MEREGIO).

energie_inteligent_2

„Solární strom“ v rakouském Gleisdorfu – ocelový sloup s pěti větvemi držícími 140 solárních panelů – je lokálním zdrojem energie, který vyrábí kolem 6650 kilowatthodin elektřiny ročně, což je dostatečné množství k napájení cca 70 pouličních lamp v centru města.

Toto řešení integruje čistou energii vyráběnou solárními panely, větrnými turbínami, palivovými články a jinými zdroji rozptýlené výroby a poskytuje provozovateli rozvodné sítě informace o dodávkách a spotřebě energie v celé elektrické síti v reálném čase.
To provozovateli umožní předpovídat tok energie, rychle se přizpůsobovat měnícím se situacím, zasílat cenové signály odběratelům k povzbuzení nebo omezení spotřeby, existuje-li riziko potíží dodávek, a vytvořit regionální energetický trh, který zahrne konečné odběratele.

Odběratelé budou moci sledovat svoji spotřebu energie a svůj podíl na emisích CO2, reagovat na cenové signály a přizpůsobovat spotřebu ceně a dostupnosti a prodávat přebytečnou energii ze svých vlastních generátorů do rozvodné sítě za nejpříznivějších cenových podmínek.

energie_inteligent_1

Oceněný koncept
MEREGIO je projekt spolupráce ABB a členů konsorcia IBM, SAP, EnBW (třetí největší německý podnik veřejných služeb), Systemplan Engineering a Univerzity Karlsruhe.

Poté, co se tento pilotní projekt stal vítězem ceny německého spolkového ministerstva ekonomiky a technologie „E-Energy: ICT-based Energy System of the Future“ (Ekologická energie: Energetický systém budoucnosti na bázi informační a komunikační technologie), bude realizován pro zhruba 1000 domácností, průmyslových odběratelů, výroben a zařízení na skladování energie, přičemž každý účastník bude vybaven chytrým elektroměrem.

Úkolem ABB v tomto projektu je vyvinout a nainstalovat řídicí systém sítě včetně nových funkcí pro optimální integraci decentralizované výroby, jakož i rozhraní pro automatické odečty elektroměrů a komerční tržní systémy.

Řešení bude založeno na produktu ABB Network Manager, což je přední světová platforma řízení energie, instalovaná ve více než 400 místech po celém světě. ABB úspěšně dokončilo řadu projektů chytrých sítí v Evropě, Severní Americe a Asii a nyní se účastní četných dalších pilotních projektů v různých zemích a regionech.

Věděli jste to?

Rozptýlená výroba elektrické energie znamená výrobu elektřiny v mnoha malých zdrojích místo výroby v jediném zdroji, např. ve velké uhelné, jaderné, vodní či plynové elektrárně. Velké elektrárny sice díky své velikosti umožňují úspory, ale elektřina, která je v nich vyrobena, se obvykle musí přenášet na velké vzdálenosti. Rozptýlená výroba snižuje množství energie ztracené při přenosu, protože elektřina je vytvářena velmi blízko místa, kde se využívá, někdy dokonce ve stejné budově. Rovněž je snížena velikost a počet potřebných silových vedení.
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky