Domů Írán zahájil financování JE Búšehr 2 s dvěma bloky VVER-1000

Írán zahájil financování JE Búšehr 2 s dvěma bloky VVER-1000

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 25. listopad 2016

IMG_0036_22022010Íránská vláda 19. listopadu 2016 vyčlenila 8,5 miliardy dolarů na výstavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Búšehr. Do roku 2025 zde má ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vybudovat bloky s reaktory VVER-1000 uzpůsobené pro provoz v seizmicky aktivních oblastech.

 

Alí Akbar Sálehí, ředitel Atomic Energy Organization of Iran, k tomu uvedl: „Írán zahajuje financování projektu.  První transakce proběhne během dvou týdnů.“

 

Základní kámen pro druhou část jaderné elektrárny v provincii Búšehr byl položen 10. září 2016. Výstavba probíhá na základě mezivládní dohody mezi Rosatomem a Íránem z listopadu 2014, podle které má v Íránu vzniknout 8 nových bloků s reaktory typu VVER. První dvojice vyroste v lokalitě Búšehr v sousedství prvního bloku, který unikátním způsobem spojuje ruské a západní jaderné technologie.

Celkový instalovaný výkon těchto bloků bude 2100 MWe a přispěje ke zvýšení podílu jaderné energetiky na výrobě elektřiny v Íránu, který v současnosti činí necelé dvě procenta. Projekt JE Búšehr 2 je plně financován íránskou stranou.

 

V srpnu 2015 byl dokončen dvouletý zkušební provoz prvního bloku JE Búšehr a byl tak plně předán íránské straně. Jeho výstavba byla zahájena v roce 1975 německou společností Kraftwerk Union (později Siemens) společně s druhým blokem stejného typu. Islámská revoluce a neuhrazené platby z íránské strany však znamenaly přerušení tohoto projektu, kdy první blok byl téměř dokončen, a na druhém bloku byla hotova asi polovina stavebních prací.

 

V roce 1995 byla podepsána smlouva s Rosatomem o dokončení prvního bloku za použití moderního reaktoru, ale využití co největšího množství již dodaných komponent. Odborníci ze společnosti Atomstrojexport, která se v rámci Rosatomu zabývá exportem ruských jaderných technologií, tak spojili původní západní technologie s moderními ruskými. Zařízení tohoto bloku je ze 40 % ruského původu, z 24 % německé a z 36 % íránské výroby.

 

První blok byl uveden do komerčního provozu v roce 2013 a používá reaktor VVER-1000 se systémy modifikovanými pro provoz v seizmicky aktivních oblastech. S dokončením původního druhého bloku se nepočítá a namísto toho vzniknou zcela nové bloky.

 

 

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky