Domů Aplikace s měničem NORD SK530E: Dělení pásu plechu

Aplikace s měničem NORD SK530E: Dělení pásu plechu

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 26. prosinec 2014

1Dělení materiálu patří mezi časté úlohy v oboru jednoúčelových strojů. Patří sem řezačky, stříhačky, automatické nůžky, apod. Popisovaná aplikace je jedním z modelových případů a popsaný princip řešení lze využít v mnoha jiných případech.

Zadání pro návrh pohonu sekačky plechu bylo následující: plechový pás šíře do 200mm je odvíjen ze svitku a dělen dle zadání na délky od 0,5m do 2m. Zadaná délka může být v daném intervalu libovolná, zadání v jednotkách milimetrů, přesnost dělení 0,3mm. Plechový pás prochází po odvinutí nejprve rovnacími válečky, proto je potřebný výkon pro odvíjení materiálu poměrně velký i přes to, že plechový pás má pouze 200mm.

Po předchozích zkušenostech s podobnou aplikací bylo rozhodnuto použít asynchronní motor s inkrementální snímačem otáček (IRC) a měnič kmitočtu SK530E s možností polohování. Použita byla kuželočelní převodovka NORD SK9012.1 s dutou hřídelí a motorem 2,2kW. Motor je kromě snímačem otáček vybaven cizím chlazením a termistory ve vinutí motoru.

Měnič SK530 umožňuje jak absolutní tak relativní polohování. Využito bylo pravě relativního polohování, kdy na základě signálů z řídícího systému pohon odměří zadanou délku a jako novou pozici bere jako výchozí bod pro další cyklus stroje. Neexistuje tedy žádný vztažný „nulový bod“ tak jako u absolutního polohování.

Schéma na obrázku je pouze principiální a nezobrazuje všechny funkce a detaily

A1

Řídící systém slouží pro obslužné funkce a pro zadání konkrétní řezné délky. 

A

Toto číslo je pak „rozloženo“ na příslušný počet pulsů: např. 1125mm=11x100 + 2x10 + 5x1. Tyto pulsy mají délku 10ms a přenáší se přes tranzistorové výstupy. Tím je toto řešení jednoduché a nezávislé na typu ŘS. Měnič si pulsy ve vnitřní paměti nasčítá na výslednou délku, kterou pak lze ověřit na displeji. Dosažení žádané polohy měnič ohlásí digitálním výstupem, ŘS poté poveluje dělící nůžky.

Systém je tedy použitelný i pro uživatele, kteří nechtějí nebo nemohou použít žádnou datovou sběrnici pro zadávání délky. Měnič SK530E ovšem využití sběrnice umožňuje (USS, CAN a CANopen integrován, ostatní jako doplněk). Měnič SK530 je vzhledem ke své nízké ceně velmi výhodné řešení i pro aplikace, kde z ekonomických důvodů nebylo dříve podobné řešení možné.

Ing. Rostislav Ott
NORD – Poháněcí technika, s.r.o.

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky