Domů Elektrotechnický magazín Časopis Etm PRO Revize Pokročilé řízení se systémem strojového vidění dostupné všem

Pokročilé řízení se systémem strojového vidění dostupné všem

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 
Středa, 06. únor 2013

00V oboru strojového vidění je něco nového!Nové kamery série CV-X100 umožňují uživateli snadno implementovat složité inspekční funkce bez pomoci specializovaných odborníků. Automatizované měření, samoučící funkce a odstranění optických vad a úhlového natočení kamery jsou jen některé z inovativních funkcí kamer sérieCV-X.

 

Nové kamery série CV-X jsou určené k tomu, abyzjednodušily složitou implementaci systémů strojovéhovidění. Orientují se na potřeby koncových zákazníků.Mají intuitivní menu, které je pro všechnyuživatele naprosto srozumitelné, a nástroje roztříděné podle oblastípoužití. Uživatelé si je musejí jen vybrat a potom sledovat softwarovéhoprůvodce, který je provede jejich nastavením. Kontextová nápovědausnadňuje pochopení každé operace.

Kamery série CV-X obsahují nový modul pro automatické měření. Prostřednictvím automatického pixelového/milimetrového odměřování může být na součástech při jejich kontinuálním pohybu vykonánosoučasně několik inspekčních úloh. Nastavení je obzvlášť jednoduché:musíte jen kliknout na body, které se mají měřit, a automatickéměření je připraveno ke spuštění.

01

Součástky se identifikují pomocí funkce rozpoznávání vzorů, a mohoubýt podrobeny stabilní a několikanásobné inspekci bez ohleduna jejich polohu. Kamery CV-X dosahují subpixelové přesnosti inspekcea rychlost zpracování je daleko nad tím, co se považuje za průmyslovýstandard (a to i při snímcích s pěti miliony pixelů). Využívají přitom speciální signálové procesory DSP a novou funkci detekce hran(ShapeTrax2). V knihovně funkcí je široká nabídka dalších doplňkovýchnástrojů. Kamery série CV-X umožňují vykonávat vizuální inspekci(kontrolovat přítomnost, velikost a tvar), kontrolovat profily, ale takéčíst čárové a DMC kódy.

Úplnou novinkou u kamer série CV-X je samoučící funkce. Běhemučení systém zkontroluje libovolný počet vyhovujících součástía na nich se naučí, jak určit přípustné tolerance. Inspekce zahrnujekontrolu hran, barev a vzorů. Složité programování inspekčních úloh,jež zpravidla vyžadovalo přispění zkušeného experta, tím bylo významnězjednodušeno. Inteligentní nástroj rozezná podobnost mezisprávnými výrobky spíše než mezi nesprávnými. To je významnýmfaktor pro dosažení stabilních výsledků inspekce.

Systémy strojového vidění CV-X100 jsou vybaveny nástroji prospolehlivé snímání. Mezi nimi je nástroj, který zajistí, aby se podmínky snímání (pozice kamery, osvětlení, přesnost) po nastavení kamery užneměnily. V případě, že zjistí odchylku (např. způsobenou zásahemdo kamery), asistenční program vás provede postupem, jímž několikakliknutími dosáhnete obnovení původních podmínek snímání.

Kamery série CV-X navíc používají digitální korekci k odstraněnívlivu změn podmínek snímání vzniklých při instalaci kamery a zkresleníobjektivu. Výsledkem je, že analýza je provedena, jakoby kamerabyla umístěna přímo nad snímaným bodem. Tato funkce je široce využívánanapř. pro řízení robotů.

02

Systém navíc disponuje kompletní sadou numerických filtrů, kterélze aplikovat nezávisle u každého nástroje. Najdete zde tradiční filtry,jako binární nebo mediánový, stejně jako jiné, mnohem složitější, jakonapř. jasové korekce, které dokážou odfiltrovat dokonce i velké náhodnéstíny nebo odlesky na cílovém povrchu, a nebo také funkci dynamickéhorozsahu expozice (HDR – High Dynamic Range) pro vytvořeníjasných obrazů dílů i při výskytu ostrých a nepravidelnýchstínů v obraze.

Další funkce významně ušetří váš čas. Například je nyní možné automatickygenerovat pouhým kliknutím na snímek na obrazovce ilustračníobrázek do uživatelského manuálu. Také tvorba uživatelskéhorozhraní byla velmi zjednodušena. Stačí jen z předem připravenýchšablon vybrat tu obrazovku, která odpovídá vaší úloze. V několika minutáchmůžete vytvořit rozhraní s kombinací několika pohledů a zobrazenímdůležitých hodnot. Dříve k tomu bylo třeba několika hodinusilovné práce. A nakonec, k dispozici jsou specializované nástrojepro kontrolu konektorů.


Keyence Česká Republika
Tel.: +420 222 191-483,
fax: +420 222 191-505
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
,
cz.keyence.com
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky