Domů

Aktivní účast nkt cables v projektu Smart Grid ve Vrchlabí

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 18. září 2012

1

Již v roce 2010 se skupina šesti evropskych distributorů elektricke energie rozhodla spojit sve odborne znalosti a navrhla společny projekt na vyvoj inteligentnich siti/Smart Grids v Evropě (vice informaci najdete na www.grid4eu.eu). Vizi konceptu inteligentni sitě je spolehliva, automaticka a efektivně řizena distribučni siť. Principem je interaktivni dvousměrna komunikace mezi vyrobnimi zdroji, distribučnimi sitěmi a zakazniky v oblasti aktualnich potřeb vyroby a spotřeby. Jednim z členů projektu je take česka distribučni společnost ČEZ, ktera začlenila tuto iniciativu do sveho programu nazvaneho FUTUR/E/MOTION (vice informaci najdete na www.futuremotion.cz).

Pro vyzkoušeni konceptu inteligentni sitě si ČEZ zvolil oblast Vrchlabi. Dlouhodoby projekt nazvany Smart Region bude zavadět a zkoušet prvky inteligentnich siti v obdobi let 2010–2015. Vrchlabi bylo vybrano diky vhodne velikosti pro pilotni projekt, diky svym zdrojům obnovitelne energie, možnosti vystavby několika kogeneračnich jednotek (kombinovana vyroba elektřiny a tepla) a blizkosti Krkonošskeho narodniho parku. Projekt ma podporu představitelů města Vrchlabi.

V ramci projektu Smart Region spolupracuje nkt cables se skupinou ČEZ hned v několika oblastech. ČEZ převezme kotelnu nkt cables a přestavi ji ze stareho parniho generatoru na velmi efektivni kogeneračni jednotku, což přinese vyhody oběma stranam. ČEZ zapoji tuto jednotku do Smart Regionu a nkt cables vyznamně sniži sve emise CO2. Tento novy koncept využiti kotelny bude plně uv
eden do provozu pro letošni zimni topnou sezonu.

nkt cables take podporuje dostupnost zdrojů obnovitelne energie v regionu.

Uzavřeli jsme smlouvu se soukromym partnerem, ktery pronajme naš splav na řece Labi a postavi zde malou vodni elektrarnu.

2

 

Dalši současti pilotniho projektu Smart Region je elektromobilita. Propojili jsme sve možnosti a znalosti s ČEZem i v teto oblasti. nkt cables Vrchlabi je vyrobcem jak autovodičů pro elektromobily, tak nabijecich kabelů pro napajeci stanice. Napajeci stanice vyrabime v našem nordenhamskem zavodě. V ramci projektu budeme instalovat napajeci stanici přimo před branou našeho zavodu a z teto stanice bude napajen nami pořizeny elektromobil zn. Peugeot iON. Věřime však, že tento stojan bude využivan i našimi zakazniky, obchodnimi partnery či elektromobily, patřicimi městu Vrchlabi. Timto krokem snižime naše emise CO2, ale co je důležitějši, tento krok umožni nam a ČEZu vyzkoušet elektromobily a jejich vliv na tuto siť. Oficialně jsme převzali elektromobil Peugeot iOn v patek 13. července v našem vrchlabskem zavodě. V našem „zelenem“ umyslu nas take podpořili naši obchodni partneři LeasePlan a společnost Domansky, čehož si velmi cenime.

 

nkt cables Vrchlabí k.s., člen skupiny NKT

Českých bratří 509 , 543 14 Vrchlabí
www.nktcables.cz
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky