Domů Proč byste na konferenci VOL 2023 neměli chybět

Proč byste na konferenci VOL 2023 neměli chybět

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Čtvrtek, 23. únor 2023

shutterstock 1551713267Dozvíte se odpovědi na vaše dotazy. 

Dnes zveřejňujem první část otázek, které nám poslal kolega Grepl. Je to návod i pro vás ostatní, kteří jste již své přihlášky poslali a nebo se chystate poslat. 
Je to konference pro Vás, a téma stále doplňujeme. Uvítáme všechny vaše další dotazy, abyste z Brna odjížděli spokojeni, jak z programem, tak aby jste získali správné odpovědi a přehled do vaší praxe. 

1.část otázek, které budou na konferenci VOLT 2023, ve dnech 22.3 - 23.3 zodpovězeny

Postup při revizi IT690V

Periodická revize kritického zařízení, které nejde odstavit (a může být řízeno frekvenčním měničem)

Periodická revize řídícího systému (DCS), které nelze odstavit (výskyt 24VDC i 230V)

Výchozí revize bez předložených dokladů (protokoly o určení vnějších vlivů, dokumentace skutečného provedení, výrobní štítek rozváděče a další náležitosti k rozváděči jako protokol o kusové zkoušce apod.)

Periodická revize bez předložených dokladů(…↑)

Měření impedance ochranné smyčky u zařízení, jež musí být doplňkově pospojeny (motory, jednotky klimatizací apod) – co když mi nevyjde smyčka?

Rozváděč má na štítku In25A. Hlavní jistič 50A a pod ním několik jističů 16A

Norma uvádí, že kabely mají být dostatečně mechanicky kryté. Posouzení „dostatečnosti“ má udělat RT? Příklad vedení kabelu ve výšce jednoho metru v liště někde na skladě, kde jezdí VZV.

Na jakou normu se odvolat v případě poškození krytu bezp. vypínače motoru? případně nedostatečné krytí IP vlivem poškození krytu

Revizní zpráva el instalace objektu v průmyslu obsahuje několik zásuvkových beden (každá má v sobě jističe a zásuvky) jedna z beden je nevyhovující (například nevhodně jištění, tedy nebezpečný stav) – je tedy potřeba vydat revizi zápornou a tak „nutit“ zákazníka odstavit zbytek skříní?

Je instalace bezpečná, když – proudový chránič FI1 = OEZ LFN-40-003-4 40A, 30mA má předřazené jištění FA1 = 63A? Tento RCD je pak nadřazen třem jističůmFA2, FA3, FA4 B16-1, tedy žádný z těchto jističů „nepustí“ vyšší proud než je 16A – nemělo by tedy dojít k nebezpečné situaci na RCD. Je možné tady uvažovat , že vedení kratší, než tři metry je chráněno jističi FA 2,3 a 4? Viz ČSN 2000 4-43 ed.2 příloha C.2 Podle výrobce OEZ cituji " předjištění proudového chrániče by mělo být provedeno pomocí jističe, který má maximálně stejnou jmenovitou hodnotu, jako má proudový chránič. V tomto případě by měl být předřazen jistič s jmenovitou hodnotou max. 40A

 

Prostředí normální, nebezpečné a zvlášť nebezpečné je nahrazeno normální a abnormální. Co to v praxi znamená? Vzorová zpráva Ing. Sluky říká, že v RZ vždy má být citován dokument určení vlivů se závěrem nebezpečný, normální nebo zvlášť. nebezpečný.

Přizemnění montovaných konstrukcí nesoucích potrubí, či kabelové lávky – je nutno zemnit každou nohu kabelových mostů (a podobných ocelových konstrukcí), nebo stačí každá druhá…?

Má RT kontrolovat poloměr ohybu u kabelů (zejména v průmyslu)?

Je nutné zkoušet úbytek napětí? Prakticky jak?

Je nutné dělat Zkoušení pro potvrzení doplňkové ochrany v případě, kdy je doplňková ochrana řešená doplňkovém pospojení?

Jak správně měřit svodiče přepětí?

Budeme se těšit na Vaše další dotazy !! 
posílejte na adresu hala @elektrotechnici.cz 


Pozvánka na konferenci VOLT 2023

Přihláška na konferenci VOLT 2023

Vyplňte pro Vaše dotazy

 

 

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky