Domů Řešení optických rozvodů -část 1 Vnitřní optické rozvody

Řešení optických rozvodů -část 1 Vnitřní optické rozvody

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 3
NejhoršíNejlepší 
Středa, 18. srpen 2021
Snímek obrazovky 2021 08 18 192810Díky pochopení majitele firmy ELNO CZ  pana Adama Piláta, máte možnost se seznámit s optickými sítěmi. Je to téma zajímavé 
zejména pokud instalujete optické sítě,v různých objektech a revizní technici, pak při následné revize se setkávají s povinností revidovat  optické  sítě.Dnes vám přinášíme pojednání o vnitřních optických sítí. V dalším pokračování bude následovat řešení venkovních optických sítí a na závěr si povíme o jejich údržbě a revizích. 
 
ŘEŠENÍ OPTICKÝCH ROZVODŮ
Provedení vnitřních instalací sítí elektronických komunikací pomocí optických vláken vytváří základ pro dlouhodobě udržitelné řešení vysokorychlostního přístupu k Internetu v bytových a rodinných domech. Takto provedené rozvody umožňují přímé napojení na optickou přístupovou síť a společně vytváří sítě typu FTTH (optická přístupová síť se zakončením optického vlákna v bytě účastníka). Pokud není vnitřní rozvod budován konkrétním provozovatelem služeb elektronických komunikací (operátorem), je vhodné návrh rozvodu koncipovat s ohledem na připojení vnitřních rozvodů bytového domu více operátory, tedy umožnit sdílení rozvodu na úrovni přístupového bodu budovy tzv. AP (Access Point), který je rozhraním optických přístupových sítí různých operátorů a optické kabeláže budovy.
 
ARCHITEKTURA VNITŘNÍCH ROZVODŮ
Minimálním požadavkem sítě umožňující zavedení vysokorychlostního přístupu k Internetu je instalace jednoho optického vlákna mezi optickou účastnickou zásuvkou (Optic Termination Outlet, OTO) a přístupovým bodem budovy (AP). Toto provedení se nazývá „Jednovláknová architektura rozvodů“ (Singlemode Fiber Adapter, SFA).
 
„Vícevláknová architektura rozvodů“ (Multimode Fiber Adapter, MFA), tedy instalace více vláken mezi OTO a AP, je druhou možností. Základní výhodou MFA je příprava rezervní kapacity vláken pro ostatní typy služeb, které je možno okamžitě nebo v blízké budoucnosti napojit na optickou síť (např. základnové stanice mobilní sítě 4G a 5G, Internet věcí, řízení systémů inteligentní budovy, on-line dálkové odečty energií, zabezpečovací a kamerové systémy). Vlastní topologie vedení optických kabelů je dále ovlivněna počtem bytových jednotek a jejich rozložením v budově. Obr. 1 znázorňuje typické řešení rozvodu v bytovém doměSnímek obrazovky 2021 08 18 192931
 
UMÍSTĚNÍ A PROVEDENÍ PATROVÝCH ROZVADĚČŮ FD
Rozvaděč FD je podružným rozvaděčem budovy, ve kterém jsou propojeny svárem nebo konektorem vlákna horizontálního kabelu DCa (Drop Cable) ukončená v jednotlivých bytech na vlákna kabelu vertikálního vedení RCa (Riser Cable). Typicky se jedná o jednoduchý rozvaděč umístěný v prostoru chodby objektu, který sdružuje DCa kabely z jednoho nebo více podlaží. Proti neoprávněnému vniknutí je rozvaděč chráněn primárně polohou, tedy umístěním pod strop chodby nebo do vymezeného prostoru pro stoupací vedení. Tyto patrové rozvaděče jsou také konfigurovány dle požadavků investora.
 
PROVEDENÍ PŘÍSTUPOVÉHO BODU AP
Přístupový bod AP je uzlem budovy, kde jsou ukončena všechna vlákna ukončená v jednotlivých bytech. Typicky se jedná o rozvaděč umístěný v prostoru přízemí nebo suterénu objektu v samostatné technologické místnosti. Prostor umístění AP je zároveň propojen pomocí vnějšího kabelu nebo ochranné trubky na vnější kabelové trasy elektronických komunikací. Obdobně je nezbytné zabezpečit propojení střechy budovy a AP např. pro napojení mobilní základnové stanice.
 
AP tvoří demarkační místo, ve kterém jsou definovány odpovědnosti jednotlivých subjektů – vlastníka vnitřních rozvodů a poskytovatelů služeb elektronických komunikací. Zároveň tvoří flexibilní uzel, kde lze efektivně propojovat vlákna od zákazníků s vlákny jednotlivých provozovatelů.
 
Snímek obrazovky 2021 08 18 192559UMÍSTĚNÍ A PROVEDENÍ ÚČASTNICKÉ ZÁSUVKY OTO
Koncovým bodem vnitřního rozvodu je OTO – optická zásuvka vybavená optickým konektorem. Zásuvka se umisťuje uvnitř bytové jednotky s ohledem na její půdorys, nejlépe v chráněném prostoru v blízkosti vstupu do bytu. Aktivace služby širokopásmového přístupu k Internetu se provede propojovací optickou šňůrou (patchcordem), kterým se propojí např. WiFi router zákazníka a OTO.
 
UMÍSTĚNÍ A PROVEDENÍ VNITŘNÍ KABELÁŽE
Vlastní způsob provedení vnitřní kabeláže může být vzhledem ke konstrukci budov velmi různorodý. V praxi typicky nastávají dva případy. Budova má definovaný prostor pro stoupací vedení vertikálních tras – tzv. „stoupačku“, a optický kabel je možno instalovat přímo na rošty a výložníky tohoto prostoru. Druhou variantou je výstavba nové trasy pomocí kabelových lišt, kam se následně umístí optický kabel.
 
Snímek obrazovky 2021 08 18 202328
 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky