Domů

Nový kompaktní senzor pro měření vzdálenosti ODS 96B s vysokou přesností

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel SCHMACHTL CZ spol s.r.o.   
Neděle, 31. srpen 2008

ods96b_titlStávající řada optoelektronických senzorů pro měření vzdálenosti ODS 96 založená na dlouholetých zkušenostech společnosti Leuze electronic se dočkala nové propracovanější generace ODS 96B. Díky své bezkonkurenční odezvě 2 ms a dosahu až 2 metrů při zachování vysoké přesnosti měření může tento systém výrazně napomoci ke zvýšení účinnosti dynamických průmyslových aplikací.

Jako jsou například polohovací úlohy, aplikace manipulátorů a dynamické měření výrobků pohybujících se po dopravníku a to dokonce i při měření vzdálenosti objektů s tmavými povrchy nebo v prostředích s proměnlivou teplotou. Tyto výjimečné vlastnosti spolu s dobrým poměrem cena/výkon činí senzory řady ODS 96B velmi žádanými.

ods96b_1
Obr. 1 (obrázek červeného senzoru + výkres z katalogu) Nová generace senzorů pro měření vzdálenosti ODS 96B

Zmíněná vysoká přesnost (absolutní přesnost měření ± 1%; opakovaná přesnost měření ± 0,5%) je díky novým měřícím algoritmům a upravenému provedení platná v celém rozsahu senzoru. Tato přesnost je zachována i při měření vzdálenosti objektů s lesklým nebo strukturovaným povrchem nehledě na okolní teplotu. Stabilní výstupní data jsou zajištěna průběžným přepočtem průměru naměřených hodnot. Senzory řady ODS 96B se vyrábí ve 2 základních provedeních s analogovým (proudovým/napěťovým) nebo sériovým (RS232/485) rozhraním. U analogových typů je možné pomocí funkce učení (Teach-in) změnit způsob lineární transformace naměřených hodnot do výstupního rozsahu nebo nastavit spínací vzdálenosti tranzistorových výstupů.

ods96b_2
Obr. 2 OLED displej nového ODS 96B

Veškerá nastavení se provádí přímo na senzoru pomocí vestavěné membránové klávesnice a dobře čitelného vysoce kontrastního OLED displeje. Kromě toho, že zobrazuje naměřené hodnoty s přesností na milimetr, slouží toto vestavěné uživatelské rozhraní k nastavení provozního režimu (např. měření vzdálenosti lesklých objektů, režim vyšší přesnosti, režim rychlejší odezvy aj.). Přes zmíněné vestavěné uživatelské rozhraní je provedení senzorů řady ODS 96B kompaktní, a proto i snadno začlenitelné do stávajících systémů. Kryt senzoru je osazen konektorem M12.

ods96b_3
Obr. 3 Přesné měření průměru role papíru novým ODS 96B

Programovací rozhraní UPG 10 umožní všem zástupcům řady ODS 96B napojení na PC, respektive na konfigurační program, který je zdarma ke stažení na stránkách www.leuze.de. Tento software dokáže zobrazit aktuální naměřené hodnoty formou grafu závislosti vzdálenosti na čase. Naměřené hodnoty je pak možné uložit do souboru formátu CSV. Kromě toho umožňuje tento softwarový nástroj podobnou konfiguraci jako přes vestavěné uživatelské rozhraní a navíc také kopírování konfiguračních sad mezi více senzory.

ods96b_4
Obr. 4 Přesné měření pohybujících se objektů novým ODS 96B

Senzory pro měření vzdálenosti ODS 96B pracují na principu červeného, infračerveného nebo laserového světla. Kromě varianty se standardním paprskem se také vyrábí speciální varianty s větším zploštělým paprskem pro perforované objekty a se zúženým paprskem pro malé objekty nebo objekty se strukturovaným povrchem.

ods96b_5
Obr. 5 Přesné polohování novým ODS 96B

SCHMACHTL CZ spol s.r.o.
Vestec 185
252 42 Jesenice
tel.: + 420 244 001 500
fax: + 420 244 910 700
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky