Domů

Nová řada pružinových svorek ABB Entrelec

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Redakce ETM   
Úterý, 29. květen 2012

abb_entrelec_03

Firma ABB Entrelec přináší po třech letech opět inovaci v oblasti svorek. Tentokrát se jedná o pružinové svorky s nově patentovaným typem pružinového připojení, tzv. „plug-in“, pro rychlé připojení vodiče do svorky. Vodič se do svorky připojí pouhým zasunutím a speciální tvar pružiny zabrání vypadnutí, vyjmutí nebo vytržení tohoto vodiče. Pro uvolnění vodiče je nutné použít šroubovák, který stlačí pružinu a odblokuje vodič, který posléze bez problémů vyjmeme.

Do svorek se připojují pevné vodiče, lankové vodiče s koncovkou nebo lankové bez koncovky. Pevné vodiče a lankové s koncovkou lze do svorky pouze jednoduše zasunout. Pro nasunutí lankového vodiče bez koncovky je nutné použít šroubovák a před vložením vodiče stlačit pružinu.

abb_entrelec_01

Nová řada pružinových svorek kombinuje inovativní řešení nové řady šroubových svorek SNK a předchozí řady pružinových svorek. Firma ABB Entrelec využila svých zkušeností a zkušeností zákazníků k tomu, aby rozšířila o nový neotřelý a uživatelsky příjemný vzhled. Z tohoto důvodu jsou svorky dodávány v krabičce spojené do bloku po 10 svorkách pro zjednodušení montáže svorek na DIN lištu. Zaoblený asymetrický tvar zajistí pohodlné, bezpečné vyjmutí z krabičky a připevnění na DIN lištu. Přichycení na DIN lištu je mnohem pevnější, a to díky vylepšení mechanického uchycení. Svorku lze jednoduše nasadit a jednoduše pomocí šroubováku demontovat. Protože se všechny svorky dodávají z jedné strany otevřené, asymetrický tvar nám pomůže rozeznat otočené svorky, u kterých by mohlo dojít při zapojování ke zkratu. Samozřejmostí je možnost výměny vybraných jednotlivých svorek v kompaktním bloku svorek.

Ke svorkám se dodávají různé doplňky, mezi které patří koncové svěrky, krajní stěny, ochranné kryty, oddělovače obvodů, testovací nástroje a zkratovací propojky. Tyto zasunovací propojky vychází z předchozí řady pružinových svorek a jsou stejné jako v nové řadě šroubových svorek, které firma ABB Entrelec s úspěchem používá již několik let. Svorky mají dvě řady pro umístění propojky, což umožňuje propojení více svorek vedle sebe s různými potenciály. K tomu přispívají i propojky, které se dodávají až do 50 pólů s možností zkrácení na potřebnou délku nebo lze odstranit místa bez propojení. Všechny svorky jsou vybaveny několika testovacími body pro jednoduchou a rychlou kontrolu obvodů.

abb_entrelec_02

Opět došlo k zásadnímu vylepšení oblasti popisů svorek. Tyto oblasti byly zvětšeny o 20% a jsou umístěny, tak aby byly viditelné ze všech hlavních směrů. Zásadní byla snaha o poskytnutí uživateli více možností popisů svorek. Prvním typem je dobře známý a nejvíce rozšířený popis pomocí plotru nebo termotiskárny na popisné štítky. Druhou možností je použití držáku a popisek pro označování vodičů. Třetí typ popisu je popis na samolepicí štítky, který lze vytisknout na jakékoliv laserové tiskárně, a to za pomoci speciálního programu. Z důvodu ochrany lze tento popis překrýt průhledným krytem. Dalšími alternativami popisu je použití ručního štítkovače pro blokový popis svorek nebo jednoduchý a rychlý popis značkovací tužkou přímo na svorku. Tento popis má výhodu v tom, že lze tento ruční popis následně skrýt pod ostatní druhy popisu.

Při koncipování nové řady byl také kladen důraz na redukci rozsahu celkového počtu položek nové řady, a to ve snaze o lepší přehlednost, a co nejmenší skladovou zátěž. Svorky se dodávají ve standardním dvou-, tří- nebo čtyřpólovém provedení. Řada je rozšířena pouze o patrové, odpojovací a konektorové svorky. Zredukovány byly také doplňky pouze na ty nejnutnější a nejpoužívanější.

Celá série SNK splňuje všechny příslušné požadavky, včetně schválení pro ATEX, UL, UL94 V0, Gost, CSA nebo RoHS. Dodržování normy UL94 V0 umožňuje použití přímo v železničních a dopravních aplikacích. Nová řada pružinových svorek SNK doplňuje stávající řadu šroubových svorek série SNK a tím rozšiřuje možnosti výběru a používání svorkovnic v průmyslových aplikacích.

abb_entrelec_04

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky