Domů

Měření univerzálními měřicími přístroji

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 1
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Čtvrtek, 21. srpen 2008
univerzal_multiUniverzálními měřicími přístroji je možno měřit více veličin (napětí, proud, odpor, kmitočet, kapacitu, propojení, atd.), např. stejnosměrná a střídavá napětí od 100 mV do 1 000 V, proud např. od 10 uA do 10 A nebo odpory např. od 1 ? do 10 M?. Proti přetížení je přístroj chráněn tavnou přístrojovou pojistkou nebo elektronickou pojistkou.
Univerzální ručkové měřicí přístroje (obr. 1) mají magnetoelektrickou soustavu, která má pro měření střídavého proudu předřazen usměrňovač. Rozšíření měřícího rozsahu se provádí zabudovanými předřadníky nebo bočníky. Přepínače měřícího rozsahu umožňují nastavení potřebného měřícího rozsahu. Pro měření odporu a pro napájení měřicích zesilovačů se používá baterie, standardně 9 V.

velleman_avm360
Obr. 1 Univerzální ručkový měřicí přístroj

Digitální univerzální měřicí přístroje (multimetry) mají místo měřící soustavy analogově digitální převodník. Naměřená hodnota je zobrazena číslicemi, desetinnou čárkou a znaménkem (obr. 2). Moderní přístroje jsou velmi dobře ovladatelné. Automatická volba rozsahu zvolí např. podle měřené veličiny optimální měřicí rozsah. Paměť uvnitř přístroje umožňuje uchování naměřené hodnoty i po měření. Doplňkový analogový ukazatel (baragraf) umožňuje sledovat změny měřených hodnot, např. při sledování časově proměnných veličin.

Většina používaných zobrazovacích jednotek na bázi tekutých krystalů (LCD) má nepatrnou spotřebu proudu, a jsou citlivé na nízkou teplotu. Proto je nutno zamezit prochlazení přístroje při měření při teplotě pod 0 °C.

fk382
Obr. 2 Digitální univerzální měřicí přístroj

Postup při měření univerzálními měřicími přístroji:

  • Nastavení požadované funkce, např. druhu proudu a měřené veličiny. U ručkových měřicích přístrojů volit vždy nejmenší možný měřicí rozsah.
  • Připojení měřícího vedení nejprve k měřicímu přístroji a pak k měřenému místu. Při měření proudu a odporu odpojit před měřením zdroj proudu.
  • Připojení zdroje proudu. Odpor měřit vždy ve stavu bez proudu.
  • Odečtení naměřené hodnoty. U ručkových měřicích přístrojů případně přepnout na vhodný měřicí rozsah tak, aby naměřená hodnota byla v horní třetině stupnice.

Po ukončení měření: Odpojit zdroj proudu a vypnout přístroj. U ručkových měřicích přístrojů nastavit měřicí rozsah na nejvyšší hodnotu.

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky