Domů

Kompletní pohonná technika z jedné ruky

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Gustav Holub   
Středa, 19. srpen 2009
pohony_tech_titlCelosvětový trh s pohonnou technikou se v současnosti vyznačuje slučováním mechanických a elektrotechnických komponent. Proto koncern Siemens integrací firem Flender a Loher, tradičních dodavatelů elektrických pohonů sledoval tento trend a působí nyní na tomto trhu jako přední systémový dodavatel kompletních standardních a speciálních pohonů s novodobými měniči frekvence, s převodovkami, s vysokými účinnostmi, v provedení do prostředí s nebezpečím výbuchu, zejména pro metalurgický a chemický průmysl.

pohony_tech_1
Obr. 1. Největší převodový asynchronní motor stavebnicové konstrukce na světě je společným dílem firmy Siemens (motor) a Flender (převodovka)

V oboru nevýbušných asynchronních motorů v pevném a přetlakovém závěru (Ex d a Ex p) jsou využívány dlouholeté zkušenosti firmy Loher s vývojem těchto komponent pro chemický průmysl. Pro mimořádné nároky na bezpečnost, např. při manipulaci a kapalnými plyny, je možná dvojí ochrana se zvýšenou bezpečností (Ex e), tak s pevným závěrem (Ex d). Nově vyvinuté nevýbušné asynchronní motory konstrukčním provedením odpovídají směrnici EU 94/EG /Atex 95 a jsou certifikovány ústavem PTB. Na požadavek mohou být motory provedeny s kapalinovým chlazením ve vyšších výkonech. Běžně jsou již také nabízeny motory v pevném závěru s vyšší třídou účinnosti IE 2, do výkonu 375 kW ve 2, 4 a 6 pólovém provedení.

pohony_tech_2
Obr. 2. Nevýbušný asynchronní motor v pevném závěru Ex d z nové řady s vysokou třídou účinnosti IE 2 (Loher)

Pomocí asynchronních motorů s třídou účinnosti IE 2 lze při frekvenčním řízení otáček a výkonu dosáhnout údajně vysokých úspor elektrické energie až 70 % za provozu po dobu životnosti v porovnání s jakýmkoliv mechanickým řízením průtoku media u ventilátorů, čerpadel, kompresorů atd. Nezbytné měniče frekvence a softstartéry pro měkký rozběh motorů jsou dodávány v provedení se zvýšenou bezpečností Ex e a certifikovány v souladu se směrnicí ATEX 94/9/ EG.

pohony_tech_3
Obr. 3. Nové měniče frekvence Dynavert m výkony nad 100 kW jsou již společným vývojem firmy Loher a Siemens

Veškeré pohonné systémy společnosti Siemens po integraci firem Flender a Loher pro chemický průmysl jsou již jako součást tzv. "plně integrované automatizace" jednoduše integrovatelné do specificky uživatelsky řešených automatizačních systémů přes rozhraní Profibus a Profinet.

Zdroj: 2009, CAV, č. 6, str. 38 - 40: Antriebstechnik aus einer Hand
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky