Domů

Vysokomomentové elektromotory s dutým hřídelem "na míru"

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Gustav Holub   
Středa, 13. květen 2009
duta_hridel_titlVysoký měrný výkon a točivý moment při nízkých otáčkách jsou typické požadavky na bezpřevodový přímý elektropohon, který se obvykle realizuje synchronními motory s permanentními magnety ze slitiny NdFeB v rotoru při vysokém počtu pólů. Se zvyšujícím se počtem pólů se snižují jmenovité otáčky a u statorového vinutí se redukuje potřebný prostor pro čela vinutí, a proto může být zvýšen průměr aktivní vzduchové mezery. Pohon se tak stává výkonnější a poskytuje relativně vysoký výkon, resp. točivý moment při konstantních ztrátách, zvyšuje přetížitelnost motoru, dynamiku a zlepšuje rozběhové vlastnosti. Díky těmto parametrům a měničům kmitočtu nebo servoregulátorům je možné upustit od me¬chanických převodů u specifických aplikací.

duta_hridel_1
Obr. 1. Stator a rotor typického vysokomomentového synchronního motoru s dutým hřídelem (Hiwin)

Tyto vysokomomentové, pomaloběžné, bezpřevodové elektromotory již nabízí řada významných dodavatelů regulovaných pohonů, např. Siemens, Bosch Rexroth, Hiwin, Servax, Wittenstein aj. Nejčastěji jsou dnes v popředí zájmu dvě oblasti použiti. Dutý hřídel slouží jednak pro umístění přívodu elektrického proudu, kapaliny a vzduchu a jednak montážní přídržné přípravky zasahují nejkratší možnou cestou zmenšeným vyložením na hnané straně. Typickým příkladem je napájení magnetického válce na otočném rame¬ni manipulátoru nebo uchycení hřídele v případě násuvného motoru.
Na obr. 1 je typický stator a rotor vysokomomentového motoru tajvanské firmy Hiwin a na obr. 2 vlevo jsou uvedeny dvě varian¬ty a průměry dutých hřídelů 55 a 66 mm u motorů firmy Servax ze Švýcarska. Tvar příruby je určen k montáži kuličkové matice. Podle nároků na mechanickou přesnost je hřídel k dispozici s normální nebo redukovanou tolerancí kruhového nebo rovinného pohybu. Při realizaci přípojného systému byl kladen také velký důraz na maximální redukci celkových rozměrů.

duta_hridel_2
Obr. 2. Dvě konstrukční verze vysokomomentových servomotorů bezpřevodových (vlevo) a provedení s kuličkovým šroubem (vpravo) firmy Sevax

Na obr. 2 vpravo je uvedena verze přímého pohonu s dutým hřídelem S integrovaným kuličkovým šroubem. Provedení a montáž je řešena na specifický požadavek zákazníka a pro spolehlivé zastavení motoru je uvnitř vestavěna brzda a snímač otáček.

Literatura:
Antriebstechnik, 2008, č. 12, str. 22: Antriebe nach Mass
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky