Domů

SafetyEYE – zcela nový rozměr bezpečné automatizace

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Přemysl Valla   
Čtvrtek, 11. září 2008

safety_titlSafety Eye je první 3D bezpečnostní kamerový systém, který vyvinula společnost PILZ ve spolupráci s automobilkou Daimler Chrysler. Tento velmi úspěšný produkt společnosti PILZ byl poprvé prezentován veřejnosti na celosvětově prestižním veletrhu v Norimberku.

V Norimberku odborná komise složená ze zástupců profesních organizací VDE (Verband der Elektrotechnik und Elektronik) a WDMA (Wisconsin Direct Marketing Association) zvolila Safety Eye vítězem kategorie exponátů a byla mu udělena 1. cena „ Automation Award “. Vzhledem k jedinečnosti systému Safety Eye , díky němuž se otvírá zcela nová dimenze na poli bezpečností techniky, získala firma PILZ na tento systém patent.

safety2

Safety Eye nejen, že dokáže monitorovat daný prostor, ale také je schopno na podněty v tomto prostoru reagovat. Prostor lze rozdělit do jednotlivých zón, ke kterým se definuje v softwarovém prostředí daná reakce systému. Například okolo robotizovaného pracoviště ve vzdálenosti 1 metr vytvoříme zónu a pokud člověk či jiný předmět vkročí do této zóny, tak stroj například začne pracovat pomaleji. Jak jednotlivé zóny, tak příslušné reakce systému si definuje sám uživatel. V květnu toho roku jste mohli v Mnichově na strojírenském veletrhu na stánku společnosti ABB vidět Safety Eye jak bezpečně hlídá prostor okolo robotizovaného pracoviště, podobnou aplikací se na veletrhu v Mnichově prezentovala technická univerzita Vídeň. Další z mnoha aplikací, kde je použito Safety Eye je muzeum v Mnichově.

safety1

Kompletní řešení

S ohledem na svou funkci je zařízení Safety EYE použitelné jako obzvláště flexibilní bezpečnostní senzor. V kombinaci s integrovaným řízením (ovládáním) PSS a s připojením na Safety BUS p – v budoucnosti na Safety NET p – umí bezpečnostní kamerový systém ale daleko více. Bezpečnostní logika totiž dovoluje zajištění kompletní výrobní jednotky se všemi jejími signály. Napojení na Safety NET p představuje rozšíření rozhraní E/A (vstupů/výstupů). Jeden příklad: Když je organizována výměna dat se sousedními jednotkami a hlídání (monitorování) oblastí (zón) časově přepínáno, může následovat dynamické předání předmětu a jeho individuálního prostoru, který je hlídán (monitorován). Ve spojení se zařízením Safety EYE mohou působit v budoucnosti současně ve stejném pracovním prostoru jak člověk, tak i robot. Práci „ z ruky do ruky “ nestojí již nic více v cestě.

Safety Eye bude poprvé představen v ČR na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně ve dnech 15. - 19. 9. 2008 společností SYSTEMOTRONIC, s.r.o. , která je oficiálním zastoupením společnosti PILZ GmbH. Na stánku společnosti SYSTEMOTRONIC, s.r.o. v pavilonu C - II stánek ?237 se bude moci každý návštěvník zúčastnit prezentace tohoto produktu doplněné přednáškou a názornou aplikací.

Ve spolupráci s Ing. Valentou ze společnosti TÜV NORD Czech, s.r.o. budou ve dnech 17. 9. a 18. 9. 2008 v 10:00 hod v sále Morava pavilonu A probíhat přednášky na téma bezpečnost strojních zařízení a technické požadavky na elektrická zařízení nových strojů NV 24/2003 Sb. (dokumentace, analýza rizik, zkoušky, atd).

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky