Domů První blok Ostrověcké JE úspěšně prošel zkouškami bezpečnostních systémů

První blok Ostrověcké JE úspěšně prošel zkouškami bezpečnostních systémů

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 08. duben 2020

Dva bloky Ostrověcké JE s reaktory typu VVER 1200Etapa horkého testování prvního bloku Ostrověcké jaderné elektrárny, kterou v Bělorusku staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom, se 6. dubna 2020 dostala ke svému vrcholu: proběhly zkoušky bezpečnostních systémů.

Přesněji řečeno blok absolvoval komplexní zkoušky technologií bezpečnostních systémů za simulace toku chladiva primárním okruhem a komplexní prověření systému vlastního napájení bloku pro případ výpadku dodávek ze sítě, včetně úplného odříznutí elektrárny od přenosové soustavy.

Během těchto zkoušek pracovníci elektrárny vyzkoušeli automatický náběh všech čtyř záložních dieselgenerátorů pro havarijní napájení bloku a jednoho dieselgenerátoru pro normální napájení. Během toho byly připojovány jednotlivé spotřebiče rozmístěné v bloku podle algoritmu automatického systému pro postupné nabíhání bloku. Dále prověřili správnou funkci mechanismů všech čtyř tras bezpečnostních systémů, a to během nepřetržitého dvanáctihodinového provozu a na signál z velínu, který je vydáván v případě úniku chladicí vody z primárního okruhu.



„Zkoušky proběhly úspěšně, bez problémů a na první pokus. Splnili jsme kritéria, která stanovuje program spouštění, a díky tomu můžeme zkoušky hodnotit jako úspěšné. Tím fakticky končí fáze horkého testování reaktoru prvního bloku, protože nám zbývá jen několik menších zkoušek prvního okruhu,“ uvádí Vitalij Poljanin, ředitel projektu výstavby Ostrověcké jaderné elektrárny v rámci společnosti IK ASE (generální dodavatel elektrárny a součást Rosatomu).

Ostrověcká jaderná elektrárna se dvěma reaktory typu VVER-1200 bude mít celkový výkon 2400 MWe a vzniká poblíž města Ostrověc na severozápadě Běloruska. Pro první jadernou elektrárnu v této zemi byl vybrán ruský projekt generace III+, který plně odpovídá mezinárodním normám a doporučením Mezinárodní agentury pro atomovou energii v oblasti bezpečnosti.

 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky