Domů Kabelovna Kabex dokončila tříletý kontrakt pro JE Dukovany

Kabelovna Kabex dokončila tříletý kontrakt pro JE Dukovany

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Čtvrtek, 02. březen 2017

DSC_4215Společnost Kabelovna Kabex dodala do jaderné elektrárny Dukovany 101 kusů kabelových průchodek, které zabezpečují hermetický průchod kabelů stěnou hermetické zóny a mají tak zásadní vliv na jadernou bezpečnost, protože brání potencionálnímu úniku radiace z hermetické zóny podél kabelů. Dodávka proběhla v rámci tříletého projektu v hodnotě desítek milionů korun na dodávku hermetických kabelových průchodek v rámci modernizace a prodlužování životnosti elektrárny.

„Pro naši firmu je úspěšná dodávka hermetických kabelových průchodek pro JE Dukovany potvrzením připravenosti Kabelovny Kabex realizovat technologicky, kvalitativně i časově náročné dodávky pro provozované jaderné elektrárny. Je rovněž významnou referencí pro potencionální další projekty u nás i ve světě,“ řekl Ing. Bohumil Svoboda, obchodní ředitel společnosti.

Mezi dodanými průchodkami byly jak vysokonapěťové, tak nízkonapěťové, které zajišťují hermetičnost vůči radiaci, tlaku a teplotě. Kromě standardní certifikace prochází průchodky také kvalifikačním procesem, který prokazuje, že kromě 40 let provozu, kdy dochází ke změnám teploty a tlaku během plánovaných odstávek, udržují průchodky hermetičnost i v průběhu a po havárii typu LOCA.

Jde o havárii, kdy kvůli prasklině v okruhu, který chladí reaktor, uniká velké množství chladicí vody, což vede k prudkému nárůstu tlaku a teploty v hermetické zóně. Dále jsou kabely a průchodka namáhány působením chemických látek rozpuštěných v chladicí vodě.

„První dodávky kabelů Kabex pro naši elektrárnu byly realizovány v roce 1995. Od roku 1999 jsme k nim přidali LOCA kabely, kabelové spojky a komponenty pro opravy průchodek PGKK. Už dvanáct let používáme také průchodky Kabex 2002, které splňují vysoké kvalitativní nároky pro jaderné elektrárny,“ sdělil Jiří Bezděk, tiskový mluvčí jaderné elektrárny Dukovany.

Kabelovna Kabex dodává průchodky, kabely a kabelové spojky pro české a slovenské jaderné elektrárny a dále asi 30 procent její výroby směřuje do zahraničí. Produkci této firmy používají vedle českých a slovenských provozovatelů i například bulharská JE Kozloduj, maďarská JE Pakš a jaderné elektrárny na Ukrajině a v Rusku, ale také indická JE Kudankulam s reaktory typu VVER. Přitom jednotlivé jaderné elektrárny, byť stejného typu, se vzájemně mírně liší a je vždy nutné dle potřeby individuálně posoudit a zohlednit zadání objednatele.

Kabelovna Kabex vyrábí také modelovou řadu průchodek pro jaderné bloky s reaktorem VVER-1200, který patří k nejmodernějším a náleží mezi reaktory generace III+. Tento typ bloků je například v Novovoroněžské JE-II, jejíž první blok byl uveden do komerčního provozu na konci února 2017 jako první blok generace III+ na světě. Mezi lety 2010 a 2015 dodala společnost pro tuto elektrárnu kabelové průchodky v celkové hodnotě přes 65 milionů korun.

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky