Domů TVEL vstupuje na evropský trh s titanem

TVEL vstupuje na evropský trh s titanem

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 20. leden 2017

dratyVýsledkem spolupráce ruských společností TVEL a Čepeckij mechaničeskij zavod (ČMZ) je první smlouva na dodávky většího množství titanu evropskému zákazníkovi. Smlouva byla podepsána na pět let a její hodnota přesahuje 30 mln eur (810 mln. Kč). Obě společnosti patří do struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

 

V průběhu platnosti smlouvy bude na evropský trh dodáno přes 1000 tun titanových desek, prutů a profilů vyrobených společností ČMZ. Kontrakt stanovuje, že objem dodávek bude každým rokem několikanásobně narůstat a maxima dosáhne v roce 2021. První dodávka má k evropskému partnerovi dorazit v prvním čtvrtletí tohoto roku.

 

„Schválený plán dodávek s tak výraznou vzestupnou tendencí umožňuje podniku plánovitě zvyšovat objem výroby a podstatně rozšířit jeho stávající výrobní možnosti,“ uvedl generální ředitel ČMZ, Konstantin Vergazov. Dodal: „Jde o první velký kontrakt společnosti TVEL na dodávku titanu zahraničnímu partnerovi. Objem současných dohod s indickými, singapurskými a americkými společnostmi se pohyboval jen v rozmezí 10 až 20 tun. Evropská distribuční společnost se pro takto velký projekt rozhodla na základě série úspěšných dodávek vzorků, které proběhly v loňském roce.“

Titanové produkty společnosti ČMZ jsou určeny pro různé oblasti průmyslu, včetně leteckého a automobilového. V posledních třech letech vzrostl objem produkce titanu podnikem ČMZ více než dvojnásobně. Do zavedení produkce titanu investoval Rosatom přes 15 mln. Eur (400 mln. Kč).

 

Dodávky na evropský trh realizuje tato společnost přes jednu z největších bavorských exportních společností Hermith GmbH, která byla 23. listopadu 2016 během akce s názvem Exportpreis Bayern 2016 vyhlášena nejlepší bavorskou exportní společností za období 2015/2016. Porota složená ze zástupců hospodářských a obchodních komor, významných firem a novinářů vybírala mezi nominovanými firmu, která měla největší vklad v exportní směřování bavorského hospodářství.

 

Aleksej Rasskazov, ředitel společnosti Hermith, řekl: „Naše společnost pevně zaujala mezeru na trhu s použitím titanu ve vysoce technologicky náročných oborech průmyslu. Úzce spolupracujeme s evropskými výrobci automobilů, jako je Jaguar Land Rover, AMG, Ferrari, McLaren a další.“

 

Společnost iniciovala použití ruských titanových slitin při výrobě tlumičů, torzních tyčí a stabilizátorů v automobilovém průmyslu i v monopostech Formule-1. Nejvyšší řada automobilů značky Ferrari má titanové pružiny vyrobené z ruského titanu, dodal Rasskazov. Společnost Hermith také rozvíjí další oblasti použití titanu, jako například výroba žáruvzdorných slitin a titanových materiálů pro aditivní technologie výroby.

 

 

 

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky