Domů Trh s chytrým bydlením? V Evropě by se měl roku 2020 ztrojnásobit

Trh s chytrým bydlením? V Evropě by se měl roku 2020 ztrojnásobit

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pátek, 26. srpen 2016

Celosvětově by měl trh dosáhnout hranice 56,8 miliard dolarů.

 

homeHolešov, 26. srpna 2016 – Přibližně sedmnáct procent každý rok. O tolik má podle analýzy společnosti Markets and Markets v příštích letech globálně růst trh s inteligentním bydlením a doplňky pro chytrou domácnost. Zatímco v loňském roce dosáhnul 26,8 miliard dolarů, v roce 2020 by to mělo být již 56,8 miliard dolarů. Česká republika dosáhla v uplynulém roce na hranici 9,4 milionu a nadále si tak udržuje spíše pozici významného exportéra.

Jedním z tahounů tuzemského trhu s chytrým bydlením je také holešovská společnost ELKO EP s pobočkami ve 12 zemích světa, která vyvíjí vlastní systém inteligentní elektroinstalace iNELS a exportuje jej do více než 70 zemí na všech kontinentech. V České republice přitom stále prodává spíše tradiční elektronické přístroje. Největší zájem o chytré doplňky v domácnosti je tradičně v severní Americe, která se na světovém obratu podílí 37 procenty, následuje ji Evropa s 26,7 procenty. Naopak na chvostu statistik je jižní Amerika a Afrika.

Prim hrají ekonomicky silné regiony, ale v posledních dvou letech zásadně roste počet lidí a zákazníků. Zatímco dříve byly doplňky chytré domácnosti – jako je vzdálené ovládání osvětlení, klimatizace, zabezpečení či domácích multimédií pomocí mobilu či tabletu – brány jako něco nadstandardního, dnes jej poptávají v drtivé většině ‚běžní‘ zákazníci. Nejen proto, že se technologie staly cenově dostupnější, ale také proto, že zkušenosti dokazují, že dokážou ušetřit také podstatnou část nákladů. Zákazníci tak získávají nejen komfort, ale chytré doplňky si na sebe také vydělají,“ říká Jiří Konečný, majitel společnosti ELKO EP a předseda české Asociace chytrého bydlení.

V Evropě je v současnosti jasným leaderem Německo, které tvoří roční obrat ve výši více než 930 milionu dolarů, s velkým odstupem druhé je Spojené království s necelými 480 miliony dolarů, třetí je Francie s 385 miliony dolarů. Česká republika je s 9,4 miliony dolarů na úrovni Portugalska či Irska. Celkově evropský trh v současnosti tvoří 5,45 miliardy dolarů a je u něj předpoklad až trojnásobného růstu do roku 2020, kdy by podle zprávy Markets and Markets měl dosáhnout 15,28 miliard dolarů.

Nejžádanějšími technologiemi v segmentu Smart Home jsou zabezpečovací a přístupové systémy (19,21 %), které dokážou detekovat pohyb v domácnosti, kontrolovat docházku nebo regulovat přístup. Následuje energy management (18,32 %), regulující vytápění, klimatizaci či osvětlení, a zábavní systémy (13,98 %) – domácí audio, multimédia, privátní kina nebo dotykové obrazovky. Stále častěji se pak hovoří o propojení všech zařízení a spotřebičů v domácnosti – takzvaném internetu věcí (IoT).

U nás je situace oproti světu malinko jiná. V průzkumu, který jsme realizovali se společností Mediaresearch, vyšlo najevo, že Češi mají největší zájem o ovládání topení, zatímco zabezpečení domů a bytů a ovládání kamer skončilo na druhém místě a měření spotřeby a její vizualizace na místě třetím,“ doplňuje Jiří Konečný.

Více informací o společnosti ELKO EP a řešení iNELS pak na: www.elkoep.cz a www.inels.cz.

 

 

Komentáře a dotazy 

 
#4 Kamil 2016-09-16 14:37 já smart technologiím moc nevěřím, ale určitě jdou hodně na dračku. je to dobrý byznys. Citovat
 
 
#3 Kamil 2016-09-16 14:37 rozhodně se to stává dobrým byznysem. já smart technologii technologiím nevěřím, ale ve velkých městech dost frčí. Citovat
 
 
#2 Kamil 2016-09-16 14:36 já bych měl také spíše o topení. je jasné, že třeba jižní státy to zase až tak neřeší. rozhodně to je dobrý byznys. Citovat
 
 
#1 Vojta S. 2016-09-12 14:41 Je velice zajímavé jak poptávka po takovém stylu bydlení roste. Jen by mě zajímalo, kolik tak takový systém vyjde. a jaká je trvanlivost, než se musí řešit první problémy. Dost mě to právě láká, tak sbírám informace, kde se dám. Může někdo poreferovat ze zkušenosti? Citovat
 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky