Domů Kroměřížská nemocnice ušetří na osvětlení více než polovinu nákladů

Kroměřížská nemocnice ušetří na osvětlení více než polovinu nákladů

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 25. červenec 2016

VO_KM_1_po_rekonstrukciHolešov, 20. července 2016 – Kroměřížská nemocnice dokončila druhou fázi modernizace veřejného osvětlení ve svém areálu. Celkem jedenačtyřicet zrekonstruovaných lamp umožní zdravotnickému zařízení ušetřit více než 50 procent nákladů, a přitom zvýšit intenzitu osvětlení o 65 procent. Podařilo se to díky vhodné volbě optické čočky v samotném svítidle, jež směřuje přímo do přesně určeného úhlu.

Osvětlení realizovala holešovská společnost ELKO Lighting, která s kroměřížskou nemocnicí dlouhodobě spolupracuje a podílí se například na financování onkologického či dětského oddělení. „Osvětlení jsme realizovali ve dvou fázích. V té první, která začala před rokem, jsme zkušebně instalovali pět prvních LED svítidel. Ta se osvědčila jak z hlediska vyššího komfortu při pohybu lidí v areálu nemocnice, tak snížením finanční zátěže pro provozovatele. Proto jsme se v letošním roce dohodli na opravě dalších 36 lamp,“ říká Martin Gahura, jednatel společnosti ELKO Lighting.

Standardní starší světla o příkonu 70 wattů byla nahrazena novými na bázi LED technologie o příkonu 33 wattů. U pěti největších lamp došlo k výměně původně 250wattového zdroje za 64wattový. Kroměřížská nemocnice se rozhodla zavádět úsporná opatření v roce 2014, kdy se ocitla na pokraji insolvence. V loňském roce už i díky nim dosáhla kladného hospodářského výsledku a zisku 26,7 milionu korun.

VO_KM_9_po_rekonstrukciSpolečnost ELKO Lighting vnímá spolupráci s Kroměřížskou nemocnicí především jako pomoc regionu, z něhož pochází. „Čím větší je podíl našich zakázek v zahraničí, kde osvětlujeme nebo zavádíme kompletní chytré technologie do firem, rodinných domů i hotelových komplexů, tím větší zodpovědnost cítíme k regionu, který nám pomohl vyrůst. Pomoc kroměřížské nemocnici pro nás není o penězích, což léta dokazujeme finanční i materiální pomocí,“ říká Jiří Konečný, jehož ELKO Holding má dnes pobočky ve 12 státech a exportuje do více než 70 zemí světa.

Od letošního roku je navíc také partnerem Smart City Institutu. Neziskového ústavu, který podporuje rozvoj takzvaných chytrých měst a energetických projektů přinášejících úspory energie a zvyšování společenské odpovědnosti i komfortu pro obyvatele měst.

Více informací o společnostech ELKO EP a ELKO Lighting naleznete na: www.elkoep.cz a www.elkolighting.cz

 

Přehled nových článků

insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky