Domů Besedy o energetice na školách jedou - mají 200 000 účastníků

Besedy o energetice na školách jedou - mají 200 000 účastníků

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Pondělí, 21. prosinec 2015

Když na pražské Střední průmyslové škole strojnické v Betlémské ulici objednávali pro studenty a studentky další besedy o energetice, nikdo netušil, že právě tady bude vyhlášen jejich 200.000 účastník. Stal se jím student informační technologie Kryštof Nosil, který přijal od lektorky Ing. Marie Dufkové gratulaci a dárek. Shodou okolností byl na stejné škole vyhlášen před osmi lety i 100.000 účastník.

Pedagogy vysoce oceňované interaktivní přednášky a besedy „Energie – budoucnost lidstva“ probíhají v SPŠS v Betlémské pravidelně, stejně jako na mnoha školách v ČR, a to už 15 let. Vznikly jako součást vzdělávacího programu společnosti ČEZ a v Praze získaly i podporu Odboru životního prostředí Magistrátu. K jubileu přibylo několik kulatých čísel. V lednu 2015 proběhla na pražské SPŠ v Panské 5000. beseda, v září vystoupil v Českých Budějovicích v úloze lektora po tisící Ing. Václav Havlíček, vedoucí reaktorového bloku JE Temelín. Začátkem prosince se konalo v Divadle Semafor 30. finále celorepublikové soutěže „Co víš o energetice“, určené účastníkům besed.

A jaká byla ta s dvoutisícím účastníkem? „Posluchači měli přehled, velké znalosti a spoustu dotazů, chodili za mnou i o přestávce,“ říká spokojeně Ing. Dufková, externí spolupracovnice Mezinárodní agentury pro atomovou energii. „Ptali se například na tepelná čerpadla, úspory energie, obohacení paliva v temelínském reaktoru, nebo na situaci v Německu, které se snaží zcela přejít na obnovitelné zdroje.“ Nejdiskutovanějším tématem byly budoucí možnosti získávání energie. Právě mladí lidé budou řešit poškozování krajiny a produkci emisí a odpadů, spojených s výrobou elektřiny, která musí uspokojovat poptávku více než 7 miliard obyvatel Země. „Obecně zajímá studenty budoucnost energetiky, nejvíce jaderná fúze a možnost nasazení fúzního reaktoru, přestože je tato technologie teprve ve fázi výzkumu. V Praze máme dvě unikátní pokusná zařízení tokamak pro základní výzkum řízené termojaderné fúze. Jeden v Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, druhý na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, kde je možné objednat exkurzi. A Česká republika se podílí i na mezinárodním projektu experimentálního termojaderného reaktoru ITER, který se již staví ve Francii.“ dodává nadšená expertka.

Nejen přednáška a praktické pokusy, ale i diskuze se zkušenými odborníky motivuje posluchače ke studiu technických oborů a fyziky. „Zájem škol o tyto besedy, které probíhají každý den školního vyučování, téměř nestačíme uspokojovat,“ říká Zuzana Labudová z Agentury J.L.M., u které je možné besedy objednat. Projekt nabízí mladým lidem úplné, nezkreslené a ověřené informace o všech zdrojích energie, jejich přednostech a nedostatcích. Představuje energetiku v ekologických, ekonomických, sociálních i politických souvislostech a inspiruje posluchače k zaujímání aktivních a racionálních občanských postojů v této oblasti. 

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky