Domů Jak zřídit rychlou domácí bezdrátovou síť

Jak zřídit rychlou domácí bezdrátovou síť

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 25. listopad 2015

22195537919_6bbc1dd773_oPočítačová síť se stává běžnou součástí domácností podobně jako rozvod elektřiny, vody nebo topení. Stoupající počet digitálních zařízení s připojením k internetu vyžaduje zvolit takové řešení, které vyhoví nejen dnešním, ale i budoucím nárokům. Veškeré aspekty je proto dobré pečlivě uvážit. Kolik zařízení potřebujete připojit? Kolik z nich je vybaveno Wi-Fi? Plánujete dětem k Vánocům první chytrý telefon nebo tablet? „Paří“ váš puberťák onlajnovky? Budujete si digitální HD videotéku, kterou bude chtít užívat více členů domácnosti na několika zařízeních zároveň? Podívejme se, jak lze efektivně postavit moderní bezdrátovou síť nebo modernizovat tu stávající, aby měla dostatečnou kapacitu pro celou domácnost a různorodé potřeby jejích členů včetně případné rezervy pro budoucí potřeby.

Rychlost, ale čeho?

Z reklam dobře známe předhánění výrobců a poskytovatelů služeb, komu to jak letí, frčí nebo sviští. Z hlediska budování domácí Wi-Fi sítě je nutné rozlišovat mezi rychlostí připojení k internetu, která může sice dosahovat až 300 Mbit/s u kabelového připojení, ale nejčastěji se pohybuje v nižších desítkách megabitů za sekundu (nemáte-li dosud připojení žádné nebo uvažujete o změně poskytovatele, rychlost dostupných připojení k internetu ve vašem okolí si můžete ověřit např. na serveru rychlost.cz), a rychlostí přenosů dat uvnitř sítě. Právě tu můžeme ovlivnit výběrem základního stavebního kamene bezdrátové sítě - routeru. U moderních routerů hovoříme o zařízeních nižší kategorie při rychlosti okolo 700 Mbit/s, u středního cenového pásma se obvykle hovoří o více než gigabitové rychlosti a u nejvyšších modelů o až donedávna nepředstavitelných 2,6 Gbit/s.

Hledejte dvě pásma

Neustále stoupající počet zařízení připojených přes Wi-Fi způsobuje, že dnes běžně používané pásmo 2,4 GHz začíná být přeplněné, navíc jej ruší řada dalších bezdrátově ovládaných přístrojů a spotřebičů, od bezdrátových klávesnic přes dálkově řízené hlavice radiátorů topení po dětské chůvičky. Při koupi nového routeru se proto vyplatí vybírat mezi duálními modely, které podporují nový standard Wi-Fi s označením 802.11ac a pracují v pásmu 2,4 GHz a 5 GHz. Pásmo 5 GHz nabízí větší množství kanálů a zároveň v něm operuje méně zařízení, takže přenos dat není tolik rušen jako v pásmu 2,4 GHz.

Výhodou podpory dvou pásem je i možnost vytvoření dvou samostatných sítí, kde v méně zatíženém pásmu 5 GHz mohou probíhat činnosti náročné na rychlost přenosu a objem dat jako on-line hry nebo přenosy videa v HD, zatímco jednoduché úlohy jako e-mail nebo komunikace na sociálních sítích může obstarat pásmo 2,4 GHz.

 

22369306712_07df1d6fd0_oODBORNÍK RADÍ

Časté dotazy, které se týkají budování a modernizace domácích bezdrátových sítí, jsme položili odborníkovi Aleši Šafářovi, který pracuje ve společnosti TP-LINK.

Proč bych si měl koupit router s novým standardem Wi-Fi, když mám jen starší zařízení, která jej nepodporují a nechci měnit počítač, notebook ani telefon?

V první řadě je většina nových routerů všech cenových kategorií zpětně kompatibilní se všemi předchozími standardy Wi-Fi, takže se nemůže stát, že by vám něco nefungovalo – stačí si tento parametr při koupi ohlídat. Uvažujte do budoucna. Síťové standardy se navíc nevyvíjí tak rychle a zařízení s podporou Wi-Fi 802.11ac vám s největší pravděpodobností bude sloužit delší dobu než starší telefon nebo notebook, který tento standard nepodporuje. Ke starším počítačům a notebookům navíc můžete připojit externí Wi-Fi modul, buď v podobě USB adaptéru nebo malého stolního zařízení, který zajistí plnou rychlost nového připojení.

 

Mám od poskytovatele připojení modem s Wi-Fi, ale pouze staršího standardu a jiný mi nepřidělí. Jak síť zrychlím?

To, co popisujete, je poměrně obvyklá situace. Poskytovatelé mívají zařízení nakoupená ve velkém a přidělují je zákazníkům do vyčerpání zásob, často navíc mají speciální nastavení pro souběžné poskytování různých služeb – televize a internetu. Pro rychlou domácí síť stačí pořídit router nového standardu, vypnout Wi-Fi na modemu a ethernetovým kabelem jej propojit s portem WAN na routeru, takže modem bude sloužit pro připojení televize a jako zprostředkovatel připojení internetu pro nový router.

Chodí k nám různé návštěvy a děti si častou zvou kamarády. Jak jim umožnit připojení k internetu, aby ale zároveň neměli přístup k datům na sdíleném disku a neohrozili síť svým nezodpovědným chováním?

Pokud počítáte s tím, že se do vaší sítě budou připojovat i cizí lidé, například přátelé či příbuzní na návštěvě, kterým chcete zprostředkovat přístup k internetu, avšak nechcete, aby získali i přístup ke sdílené tiskárně, datovému úložišti apod. - rozhodně se to vyplatí při výběru routeru zohlednit. Totéž platí u dětí, které často rády experimentují a stahují různé hry a aplikace, o nichž si nemůžeme být jisti, zda nepředstavují bezpečnostní hrozbu. Řada modelů routerů nabízí možnost vytvoření oddělené sítě pro hosty, v nichž jsou tato rizika minimalizována.

Nechci, aby děti byly připojené neustále, ale nezvládám je kontrolovat. Co s tím?

Ohlídat čas, který děti tráví na internetu, vám mohou pomoci různé aplikace. Ale pokud nechcete nebo nemůžete zasahovat do mobilních telefonů nebo se bojíte, že šikovné děti kontrolu obejdou (návod nejspíš najdou na internetu), jeví se jako nejsnazší řešení využít funkci rodičovské kontroly integrovanou přímo v routeru, kde můžete vymezit čas připojení pro různá zařízení. A na noc můžete Wi-Fi vypínat, řada modelů k tomu má vyhrazené tlačítko.

Bydlím v panelovém domě a signál není na druhém konci bytu dostatečně silný a někde se ztrácí úplně. Jak ho „natáhnout“ i do těchto hluchých míst?

Váš problém může vyřešit samotný nový router s technologií směrování paprsku (tzv. beamforming), která zajišťuje vyšší dosah a kvalitu připojení tím, že zjednodušeně řečeno soustředí vysílací výkon do místa, kde se nachází připojení zařízení. Jinou možností je využití tzv. extenderů, jež se zapojí na místě, kam signál ještě spolehlivě dosahuje, a rozšíří jej i do vzdálenějších míst.

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky