Domů 802.11ac – poznávací znamení pekelně rychlé Wi-Fi sítě!

802.11ac – poznávací znamení pekelně rychlé Wi-Fi sítě!

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Úterý, 20. říjen 2015

Archer_C9_produktUživatelé počítačů, smartphonů či tabletů si často stěžují, že mají doma či v kanceláři velmi pomalé připojení k internetu, problém však může být i jinde než přímo u jeho poskytovatele. Úzké hrdlo již totiž zejména v hustěji zalidněných prostorách obvykle nepředstavuje jen samotná přípojka, ale také „mezikrok“ v podobě bezdrátového routeru. Při koupi bezdrátových produktů se proto v dnešní době vyplatí zaměřit na zařízení podporující nový standard Wi-Fi s označením 802.11ac, který po všech stránkách překonává standardy předchozí. A to jak svou rychlostí, tak i možným počtem připojených zařízení, spotřebou energie nebo stabilitou signálu.

Na rozdíl od starších technologií funguje standard 802.11ac hned ve dvou pásmech: 2,4 GHz a 5 GHz. Zjednodušeně řečeno není v pásmu 5 GHz přenos dat rušen tolik jako na frekvencích kolem 2,4 GHz. Samotné připojení v důsledku toho vykazuje mnohem vyšší stabilitu.


Výhodou podpory dvou pásem je i možnost vytvoření dvou samostatných sítí. V méně zatíženém a tedy méně rušeném pásmu 5 GHz mohou probíhat činnosti náročné na rychlost přenosu a objem dat jako on-line hry nebo streamování videa v HD kvalitě z domácího media serveru. Jednoduché úlohy jako odeslání e-mailu nebo prohlížení internetových stránek může i nadále obstarávat pásmo 2,4 GHz.


Jaký model vybrat?


Archer_C9_produkt2Co se rychlosti týče, objevují se na trhu zařízení různých kategorií, jež se liší především maximální rychlostí. Zatímco základní modely nabízí celkovou rychlost okolo 700 Mbit/s (např. TP-LINK Archer C2), střední kategorie routerů v cenách okolo 2000 Kč (sem spadá i oblíbený produkt TP-LINK Archer C5) dosahuje kombinované rychlosti až 1,2 Gbit/s. U zařízení nejvyšší třídy, jako je například TP-LINK Archer C9 dostupný za doporučenou koncovou cenu 4499 Kč, se pak můžeme bavit o celkových rychlostech až na úrovni dříve neuvěřitelných 1,9 Gbit/s.


Nicméně technologie se samozřejmě vyvíjejí kupředu a to s sebou nese vyšší nároky na objem dat a jejich přenos po síti. Vždyť jenom fotografie, které před deseti lety „vážily“ sotva pár kilobajtů, dnes zabírají i o několik řádů větší prostor. A to ani nehovoříme o stále rozšířenějších multimédiích, jako jsou videa, která se stahují prakticky při každém kliknutí na téměř jakýkoliv web, a je jedno, jestli se jedná o reklamy nebo automaticky přehrávané spoty, která jsou součástí zpravodajských článků.


Ostatně na použitou techniku kladou stále větší nároky i rozvíjející se trendy, hlavně streamování videa v HD rozlišení včetně on-line živých televizních přenosů. Portál YouTube, který patří společnosti Google, je potom jedním z nejnavštěvovanějších webů současnosti. Při zachování starších síťových technologií by tomu tak ale bylo jen těžko.


Ovšem nejen rychlostí je uživatel živ. Důležitá je také již výše zmíněná stabilita a především vyšší komfort práce se sítí. Router podporující standard 802.11ac díky kombinaci sítí v pásmech 2,4 a 5 GHz dosáhne obvykle i do odlehlejších místností v bytě, a tak není nutné rozšiřovat síť Wi-Fi repeaterem nebo natahovat přes celý byt ethernetový kabel.


Podpora standardu 802.11ac zlepšuje i práci na více úlohách najednou. Například tak tedy můžete zároveň sledovat HD video na tabletu a nahrávat fotky do cloudu na notebooku a u toho všeho může další člen rodiny hrát on-line hru na stolním počítači. Všechno má samozřejmě svou míru, ale při vhodně zvoleném routeru a celkově stabilním připojení ani nepoznáte, že „nejste na internetu sami.“


Bezpečnost především


Pokud míváte časté návštěvy, může přijít vhod rovněž funkce oddělené sítě, kdy pro návštěvníky vytvoříte bezpečně oddělené připojení, takže mohou přistupovat na internet, ale ne k vašim sdíleným souborům. Další zabezpečení přijde vhod v situaci, kdy máte doma děti. U modelů Archer lze totiž nastavit také omezující pravidla, s jejichž pomocí můžete nastavit zvídavosti a kutilství dětí patřičné hranice. Pro lepší vyladění výkonu celé sítě je také možné řídit přidělování šířky pásma podle IP adresy a zařízením s vyššími nároky vyčlenit potřebnou přenosovou kapacitu.


Nastavení zvládne každý


Důležité hledisko je (ne)náročnost těchto zařízení na zprovoznění a správu. K zapojení a kompletnímu nastavení u Archeru C2 i C5 stačí několik málo minut a pomůže s ním průvodce dodávaný na CD, kterého si můžete stáhnout rovněž z webu výrobce. K modelu C5 je navíc k dispozici i aplikace pro správu směrovače z mobilních zařízení. Pokud tedy máte mobil nebo tablet se systémem iOS či Android, můžete z nich v přehledném prostředí provádět vše od počátečního nastavení přes rodičovský dohled až po sdílení multimédií a nemusíte kvůli tomu ani zapínat počítač.

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky