Domů Klid od radioaktivního odpadu na 10 000 let

Klid od radioaktivního odpadu na 10 000 let

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 29. říjen 2014

20140617-6F704A9FB0563CC0-0-0-AA5113A2-8E16159C95C3E81DJednou z nejsledovanějších událostí na VI. Mezinárodním fóru ATOMEXPO-2014 byl kulatý stůl na téma nových technologií uzavřeného palivového cyklu a nakládání s vyhořelým jaderným palivem, jehož se účastnili špičkové světoví odborníci na jadernou bezpečnost z Ruska, Francie, Německa, Rumunska a Velké Británie. Letošní ročník fóra ATOMEXPO se uskutečnil ve dnech 9. až 11. června v Moskvě.

Největší ohlas vyvolala vystoupení ředitele odboru mezinárodní spolupráce agentury ANDRA (francouzská Národní agentura pro zacházení s radioaktivními odpady) Gerarda Uzuniana a náměstka ředitele FGUP (ruský národní operátor pro zacházení s radioaktivními odpady) Nikolaje Lobanova.

Ředitel agentury ANDRA informoval o tom, že ve Francii již probíhají výzkumy v podzemní laboratoři v hloubce přibližně 500 metrů, kde má po skončení experimentů vzniknout věčné úložiště radioaktivních odpadů. Nikolaj Lobanov oznámil, že obdobná laboratoř se začne stavět i v Rusku, v Krasnojarském kraji.

Gigantický ruský podzemní projekt je již ve fázi hotového projektu. Letos v listopadu by měl získat bezpečnostní certifikaci, která garantuje bezpečnost úložiště na dobu 10 000 let. Kromě toho se podle Lobanovana na těžebně-chemickém kombinátu v nedalekém Železnogorsku vyvíjejí bezpečné a inovační technologie dalšího zpracování vyhořelého jaderného paliva. Generální ředitel tohoto závodu Petr Gavrilov prohlásil, že proces izolace uranu z vyhořelého paliva je již úspěšně dokončen a v současnosti se pracuje na završení cyklu – získání nového paliva z takto získaného uranu a plutonia. Tím by se podařilo dosáhnout uzavření jaderného palivového cyklu, což by zásadně zvýšilo efektivitu využití přírodních surovin a dlouhodobě umožnilo snížit ceny kilowatthodiny energie, vyprodukované v jaderných reaktorech. Právě snížení ceny energie a následné zvýšení konkurenceschopnosti jaderné energetiky se stalo hlavním leitmotivem fóra ATOMEXPO-2014.

Účastníci diskuze u kulatého stolu pak za neméně významný problém označili práci s veřejností a veřejným míněním. Na jedné straně je podle nich třeba prohloubit spolupráci s předními ekology a experty na oblast životního prostředí, na druhé straně se naučit lépe pracovat s veřejným míněním, to znamená učinit celý proces produkce elektřiny z jádra maximálně transparentní a tímto způsobem účinněji bojovat proti „radiofobii“.

Za šest let existence se fórum Atomexpo stalo jednou z nejvýznamnějších akcí, na které se řeší nejaktuálnější otázky světové jaderné energetiky a formují se trendy jejího dalšího rozvoje. Letošního ročníku se účastnilo 3544 představitelů ze 600 společností a firem, včetně 283 zahraničních hostů ze 42 zemí.

 

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky