Domů Elektrické motorové spouštěče s integrovanou ochranou motoru

Elektrické motorové spouštěče s integrovanou ochranou motoru

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Čtvrtek, 23. leden 2014

EMS-multifunkcni-spoustec_nahledNové multifunkční elektronické motorové spouštěče (EMS) s integrovanou ochranou motoru, které uvedla společnost Eaton Elektrotechnika s.r.o., spojují čtyři funkce v jediném zařízení: přímý rozběh (DOL – Direct On Line), spuštění s reverzací, ochranu motoru a nouzové zastavení motoru. Zdířková technologie zapojení minimalizuje čas spojený s instalací až o 60 % a hybridní technologie spínání založená na polovodičích zvyšuje životnost EMS až desetinásobně v porovnání s klasickými elektromechanickými spouštěči.

 


Čtyři funkce v jednom zařízení
Multifunkční elektronické motorové spouštěče (EMS) jsou určeny pro motory s výkonem od 0,06 do 3 kW. EMS sdružují v jediném zařízení čtyři funkce: přímý rozběh (DOL – Direct On Line), spuštění s reverzací, ochranu motoru a nouzové zastavení motoru podle kategorie 3 (ČSN EN 13849-1).

Minimální montážní rozměry
Díky minimální montážní šířce zařízení, která je 30 mm, je optimalizováno využití prostoru v rozváděči. Ve srovnání s konvenčními motorovými spouštěči a elektromechanickými stykači se také výrazně snižují nároky na kabeláž (až o 60 %) a podíl požadovaných hardwarových součástí je nižší až o 70 %. Minimální konstrukční rozměry multifunkčního spouštěče korespondují s trendem zmenšujícího se prostoru v rozváděčích.

Rychlejší zapojení a zvýšená ochrana kontaktůEMS-multifunkcni-elektronicky-motorovy-spoustecPři zapojování vodičů do svorek využívá Eaton zdířkovou technologii, a to jak pro silové, tak pro ovládací svorky. Vodiče se jednoduše zasunou do svorky bez použití jakýchkoliv nástrojů, čímž se snižuje čas potřebný pro zapojení spouštěče ve srovnání s klasickými šroubovými svorkami až o 60 %. Zdířkové zapojování současně přináší doplňkovou ochranu kontaktů před mechanickými vibracemi samotného spouštěče. Odpadá jakékoli následné utahování, které je vyžadováno u šroubových svorek.

Prodloužení životnosti díky integrované hybridní technologii spínání
Integrovaná hybridní technologie spínání založená na polovodičích, ve spojení s robustními reléovými kontakty, zajišťuje, že spínací funkce EMS takřka nepodléhá opotřebení. Polovodiče totiž snižují zatížení reléových kontaktů při ovládání motoru. EMS má životnost až 30 milionů sepnutí a nabízí tak díky své elektronice až desetkrát vyšší životnost než u klasických čistě mechanických spínačů. Ve vypnutém stavu odpojuje EMS motor od všech přívodů třífázové sítě pomocí přídavných kontaktů.

Ochrana proti přetížení s integrovanou detekcí výpadku fáze
EMS se dodávají s elektronickou ochranou proti přetížení, pracující v širokém rozsahu, a s integrovanou detekcí výpadku fáze podle IEC 60947. Ochrana proti přetížení je implementována ve dvou charakteristikách: CLASS10 a CLASS10A. Elektronický spouštěč motorů nabízí ochranu až do hodnoty motorového proudu 4 A s pomalejší charakteristikou vypínání podle CLASS10 (což umožňuje častější spínání motoru, aniž by došlo k aktivaci ochrany proti přetížení). Při hodnotách proudu vyšších než 4 A je motor chráněn podle vypínací charakteristiky CLASS10A. Hodnotu proudu motoru lze nastavit přímo na spouštěči. V kombinaci s pojistkami snese spouštěč zkratový proud až 50 kA s koordinací typu 1.

Univerzální průmyslové použití
EMS jsou uvedeny ve dvou verzích, a to provedení AC-53A umožňující pokrytí proudového rozsahu 0,18 – 6,5, a provedení AC-51, které umožňuje pokrytí až do 9A. Spouštěč je tak vhodný pro univerzální průmyslové použití, zejména ve strojírenství, při manipulaci s materiály, v logistických systémech nebo v balicích strojích.

Další informace naleznete na http://www.eaton.cz nebo http://www.eatonelektrotechnika.cz

 

Články na podobné téma

Přehled nových článků

insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky