Domů

ELMER – novinky v softwaru pro projektanty a revizní techniky

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Ing. Jiří Meisner   
Úterý, 06. leden 2009
elmer_schema_titlFirma ELMER software s.r.o. již od roku 1994 vyvíjí osvědčený software pro elektrotechniky. Je to zejména software SchémataCAD pro kreslení elektrotechnických schémat a software EL-Revize pro tvorbu revizních zpráv a hledání v normách ČSN. Zkušenosti se softwarem za 14 let má více než 3000 uživatelů. Software je rozšířen jak mezi živnostníky až po pracoviště ve velkých firmách. Řada uživatelů softwaru je také na Slovensku.

SchémataCAD – software pro kreslení schémat
Grafický samostatný software SchémataCAD je hlavní produkt firmy ELMER s více než 1800 uživateli. Hlavní použití je pro kreslení elektrotechnických schémat - jednopólových, liniových, technologických, schémat rozváděčů a instalačních výkresů. Navíc možnosti softwaru přesahují oblast elektro schémat, software lze použít pro technické kreslení univerzálně, např. často je SchémataCAD používaný pro kreslení výkresů technických zařízení budov (TZB), např. rozvodů plynu a topení.

elmer_schema

Jednoduché intuitivní ovládání a univerzálnost
Oblíbenost softwaru je jistě také díky jednoduchému logickému ovládání bez nutnosti zdlouhavého učení a zaškolování. Software se intuitivně ovládá pomocí myši. Funkce v menu jsou přehledné a jednoznačné. Software je nabízen v jediné plné verzi bez jakéhokoliv omezení. Software neomezuje uživatele při tvorbě výkresu, nevnucuje jediný postup.

Široký výběr elektrotechnických značek
Součástí softwaru je 1200 základních značek a tisíce značek od výrobců (např. SCHRACK). Značky lze vybrat, umístit do výkresu, popsat a propojit automatickými spoji, které vykreslí optimální vedení spoje. Vzhled značek lze upravovat a vytvářet nové značky. Užitečná je i možnost hromadné opravy či záměny značek na již hotovém výkresu. Důležitou novinkou je seskupování značek do jednoho celku, například stykač je na výkresu zobrazen jako cívka a příslušné kontakty. Další novinkou je inteligentní vkládání součástky přímo do dráhy spoje.

Kreslení instalačních výkresů, formát DWG/DXF
Kreslení rozvodu instalace do půdorysu je jednou ze stěžejních oblastí využití softwaru SchémataCAD. Půdorys lze vytvářet šikovnou funkcí pro kreslení zdí nebo je možné načíst půdorys ve formátu DWG/DXF (jako výkres od stavaře). Toto načítání je velmi propracované, jsou načteny bloky, hladiny, šrafy, výřezy, pohledy na model a rozvržení. Dokonce i papírový výkres lze pomocí skeneru a funkce pro vektorizaci obrázku převést na plně upravitelný výkres.

Výstupy – tisk, prohlížeč a kusovník
Z bohatých voleb pro tisk výkresu je zajímavá funkce rozdělení velkého výkresu na řadu stránek. Také je možné kreslit ve více stránkách, u kterých lze pohodlně nadefinovat jednotný podklad, např. rámeček. Výkresovou dokumentaci v elektronické formě lze předat spolu s prohlížečem, který umožňuje prohlížet a tisknout výkresy na libovolném počítači (dokonce i na kapesním - PDA). SchémataCAD vytvoří i kusovník - seznam součástek, spojů a také sečte délky kabelů. Nechybí i funkce výstupu do oblíbeného formátu PDF.

EL-Revize – software pro revizní techniky
Pro revizní techniky nabízí firma ELMER software EL-Revize. Obsahuje řadu článků norem potřebných pro revizního technika a bohatý seznam typických závad s odůvodněním. V softwaru je i aktuální seznam všech platných norem, včetně změn a dodatků.
Z nabídky 50 připravených tiskopisů si jistě každý vybere a vyplňováním rychle vytvoří revizní zprávu, atest nebo ceník prací. Software také eviduje spotřebiče včetně ručního nářadí. Lze sestavit protokol o kontrole a revizi, sledovat termíny kontrol a revizí.

Další zdokonalování softwaru ELMER
Široká základna uživatelů je pro firmu ELMER závazkem dalšího vývoje softwaru, pružně reagující na požadavky uživatelů. Z pohledu uživatelů je důležité, že software ELMER je zcela samostatný, není to žádná nadstavba. Pro práci se softwarem stačí počítač s MS WINDOWS nebo i s LINUXEM. Uživatelé oceňují praktickou novinku, a to že součástí softwaru je licenční USB klíčenka (flash paměť až 16GB), takže jednu licenci softwaru lze střídavě používat na více počítačích, např. v kanceláři, na notebooku i doma.

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky