Domů

Kam až umí zajít elektrikář?

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Fedor Polák   
Středa, 05. srpen 2009
fedor_titlZačátkem ledna mě pozval bývalý spolužák ze školy na prohlídku svého nového bytu, který si koupil na hypotéku po deseti letech, co opustil školní lavice. Nebylo by na tom nic zvláštního, byt je krásný, na samém vrchu starého cihelného domu s krásným výhledem, vše zrekonstruované včetně elektrických rozvodů až do chvíle kdy se začala vařit káva. Při vzpomínání na staré časy v obýváku a čekání, až v rychlovarné konvici začne vřít voda, z ničeho nic zhasnul televizor.



fedor_1
obr. 1 Spodní část připojení zásuvek po odkrytí levé části

Všechny jističe byly v pořádku, jen v horní části stěny nad zásuvkou, kde byla zapojena rychlovarná konvice, v instalační krabičce něco praskalo.

fedor_2 fedor_3
obr. 2 Vodiče po odstranění vyhořelé krabice      obr .3 Spodní část, postupné odkrývání

Pod omítkou nás čekalo nepříjemné překvapení a to v podobě vypálené instalační krabice, což jsou staré známé problémy, které se projevují u 40tiletých bytových domech.
Rozvody z hliníku, řekl jsem si. Na moje konstatování, že krabici a zásuvku vyměníme spolu s měděným vedením se známí ohradil, že když byt kupoval prodávající mu řekl, že elektroinstalace v bytě je zrekonstruovaná.

fedor_4
obr. 4 Odkrytá celá spodní částí celé spodní části (dokonce ani barevné označení není dodrženo)

Ano, zrekonstruovaná a to asi takto: všechny zásuvky byly nahrazeny novými, stará PL-ka demontována a nahrazena čtyřmi jističi 2 x LSN/B-10 a 2x LSN B-16A a samozřejmě i chráničem LFI/B-16/0, 03A, co dodat.

fedor_5
obr .5 Začátek opravy (zkrácení ohořelých vodičů a osazení krabicemi)

Co se vlastně stalo a proč toto vše popisuji.
Původní elektroinstalace bytu byla provedena kabely AYKYL 2Bx4 a AYKYL 2Bx2,5.
Ve stěně na kritickém místě bylo vedení AYKYL 2Bx4. Z tohoto vedení byla odbočka dvěma kabely AYKYL 2Bx4 z instalační krabice pod omítkou ke dvěma zásuvkám ve spodní části. Přesně k těm, kde byla zapojena rychlovarná konvice. Elektromontér do instalační krabice připojil pod svorky CYKY 3Cx2, 5 a asi 20 cm od krabice v horní části stěny tento kabel a natvrdo ho zabudoval do omítky. Podotýkám, že konce živých žil oblepil "pouze" kancelářskou lepicí páskou.
Ve spodní části asi 15 cm před zásuvkami, původní hliníkové vedení přerušil, odizoloval a připojil přes řadovou svorkovnici CY vodiče 2Bx2,5! Následně tyto vodiče obalené kouskem papíru zabudoval pod omítku stěny.

fedor_6 fedor_7
obr .6 Odstranění původních hliníkových vodičů     obr .7 Nahrazení původních zásuvek a kabelového vedením

V zásuvkách se pak elektroinstalace jevila jako zrekonstruovaná, ale bohužel pouze měděnými vodiči, ale však v soustavě TN-C.
Na závěr bych chtěl pouze konstatovat a vyjádřit zklamání nad jednáním pana elektrikáře, který tímto kazí pověst dobrým elektrikářům, kteří se někdy marně snaží a mnohokrát sedí doma jen kvůli takto levně pracujícím umělcům.
A to jsem se nezmínil o bezpečnosti a o tom, co všechno se mohlo stát. Kam až příště zajde takový umělec?
 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky