Domů

Venkovní rozváděče pro připojení rodinných domů

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel redakce Etm   
Pondělí, 06. říjen 2008

dck_titlPři stavbě rodinného domu se každý investor rozhoduje o možnostech použití různých druhů materiálů s vazbou na cenu, kvalitu, očekávanou délku životnost a v neposlední řadě i na design. Součástí celkové úrovně stavby je nejen rozhodování o výše uvedených parametrech, ale současně i rozhodnutí o odpovídající úrovni výrobku.

Mezi řadou tuzemských i zahraničních výrobců a dodavatelů venkovních rozváděčů má svoje stabilní postavení řadu let i společnost DCK Holoubkov Bohemia a.s., která nabízí svým zákazníkům od roku 1953 průběžně inovované venkovní rozváděče se zaměřením na užitné vlastnosti výrobků a od letošního roku i provedení těchto rozváděčů ve standardní nebo exklusivní verzi ve vztahu k designu.

dck_1

V čem spočívá podstatný rozdíl a jaké jsou výhody a nevýhody stávajících materiálů používaných při výrobě venkovních rozváděčů, popisuje ředitel společnosti DCK Holoubkov Bohemia a.s., pan Miroslav Černý, který se konstrukcí rozváděčů, jejich výrobou a materiálovým provedením zabývá již přes 40 let.

„Naše společnost nabízí svým zákazníkům široké spektrum výrobků, které jsou vyráběny třemi základními technologiemi – betonové rozváděče s plastovými dveřmi, termoplastové a termosetové rozváděče. Před samotnou analýzou použitých materiálů bych rád upozornil na obchodní značku HELGA, pod kterou naše firma nabízí svým zákazníkům komplexní řešení přívodů energií pro rodinné domy a jiné objekty, jelikož dnešní doba klade důraz nejen na funkčnost ale také na design nabízených produktů. Zákazník tak díky sestavám HELGA získá designově shodnou sestavu přípojkové, elektroměrové, popř. plynoměrové skříně, která vypadá kompaktně, ať už se jedná o sestavy určené pro zazdění do výklenku či volně stojící celoplastové pilíře (viz obr. 4 a 5).“

dck_2

BETONOVÉ VÝROBKY

Byly vyvinuty ve spolupráci se Západočeskou energetikou v roce 1952 v souladu s řešením celostátního nedostatku železných kovů. Do této doby byly využívány pouze oceloplechové rozváděče, vyžadující pravidelnou údržbu vnějších i vnitřních nátěrů. Tyto nové výrobky byly v průběhu uplynulých padesáti let ve spolupráci s energetikou průběžně inovovány tak, aby po stránce technické úrovně, životnosti a bezpečnosti odpovídaly potřebám provozu rozvodných zařízení.

Design:

V současnosti jsou betonové výrobky určené pro zazdění do objektu, plotu nebo pilíře, vybaveny červeným rámečkem ze samozhášlivého plastu a šedými plastovými dvířky. Pro náročnější zákazníky - nerezovými dvířky s černými doplňky.

Výhody:

  • beton je nevodivý a nehořlavý materiál pohlcující vlhkost a udržující teplotu okolního zdiva. Při prudkých změnách venkovní teploty proto nedochází k orosení přístrojů v rozváděči, ale voda se sráží pouze na vnitřní straně dveří, po kterých steče ven z rozváděče
  • životnost zařízení je značně vysoká a v souladu s životností sítě a zařízení nevyžaduje pravidelné kontroly a údržbu
  • rovněž bezpečnost a spolehlivost je ověřena dlouholetým, mnohdy až padesátiletým provozem
  • plastová dvířka lze natřít fasádní barvou, takže zařízení splyne s barvou připojeného objektu
  • betonové výrobky jsou pevné a tvarově stálé, takže při zazdívání je není nutné zapírat a výklenek opatřovat překladem
  • pořizovací cena je v porovnání s výrobky plastovými PC i SMC nižší

Nevýhody:

  • nevýhodou je poměrně vysoká hmotnost a křehkost, což ztěžuje podmínky pro manipulaci při dopravě, skladování a montáži

dck_3

TERMOPLASTOVÉ VÝROBKY

K vývoji termoplastových výrobků bylo přistoupeno koncem sedmdesátých let minulého století. K postupné realizaci došlo v průběhu osmdesátých a devadesátých let. V průběhu realizace byla řada plastů z hlediska recyklovatelnosti, pevnosti a pružnosti při nízkých teplotách, samozhášlivosti, barevnosti a především dlouhodobé životnosti. Jako konečný materiál byl stanoven polykarbonát, vyráběný dle ověřené receptury, obsahující v nadstandardním množství stabilizátory stárnutí, samozhášlivosti, kategorie VO, bez použití halogenových prvků s vysokou pevností a pružností i životností.

Design:

Výrobky jsou charakteristické zaoblenými rohy a podélnými vystouplými dvířky. Dvířka jsou opatřena vylisovaným trojúhelníkem s bleskem, v souladu s předepsaným označením elektrického zařízení. Barva výlisků je světle šedá RAL 7035.Vnější povrch výrobků vystavených v provozu UV záření je opatřen nástřikem s UV filtrem, ve stejném barevném odstínu jako materiál. Z hlediska vzhledu jde o exkluzivní výrobky.

Výhody:

  • nevodivý, samozhášlivý, recyklovatelný materiál, pevný, pružný s vysokou životností
  • životnost zařízení je v souladu s životností sítě, větší než 30 roků
  • výrobky jsou při zachování předepsaného bytí prodyšné a tedy velmi dobře odvětratelné a nedochází v nich ke srážení vody na přístrojích
  • jednotlivé díly lze za provozu vyměnit
  • výrobky jsou lehké a dobře se s nimi manipuluje a dále pracuje

Nevýhody :

  • poměrně robustnější konstrukce daná vlastnostmi použitého plastu (vysoká pružnost)
  • vysoká pořizovací hodnota ve srovnání s výrobky betonovými i termosetovými.

dck_4

TERMOSETOVÉ VÝROBKY

K této výrobě je využíván široce rozšířený materiál SMC (nenasycená polyesterová pryskyřice, vyztužená skelným vláknem). Jedná se o recyklovatelný materiál, samozhášlivý, kategorie VO, bez použití halogenových, s vysokou pevností a životností.

Design:

Výrobky jsou charakteristické mírně zaoblenými rohy, s příčnými zapuštěnými dvířky u bočnic a střech. Dveře jsou hladké, s vylisovaným trojúhelníkem s bleskem. Barva je světle šedá RAL 7035.

Výhody:

  • náklady na výrobu jsou nižší než u plastových výrobků
  • nevodivý, samozhášlivý a pevný materiál s vysokou životností
  • životnost rozváděčů je v souladu s vysokou životností sítě
  • výrobky SMC jsou lehčí než betonové a proto je manipulace jednodušší

Nevýhody:

  • použitý materiál pro výrobu není recyklovatelný a představuje po skončení životnosti ekologickou zátěž
  • výrobky jsou těžší než termoplastové
  • v průběhu dvou let provozu dochází k oxidaci povrchu a vystoupení skelného vlákna
  • styk se sklem způsobuje nepříjemné pocity
  • výrobní náklady jsou vyšší než u betonových výrobků
  • výrobky jsou většinou po odhalení skelného vlákna napadány organickými škůdci (plísně, mechy atd.)
  • zařízení vyžaduje kontrolu a potřebnou údržbu

dck_5

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky