Domů

Saia®S-Energy – flexibilní řešení pro měření energií

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Ing. Petr Hanikýř, SBsys s.r.o.   
Čtvrtek, 20. říjen 2011

sbsys_1_titl Patrně žádné slovo není v poslední době tak často používáno jako slovo Energie. V souvislosti s požadavky na snížení emisí CO2 jsou tak úspory energie velmi aktuálním problémem současnosti. Každého spotřebitele se však nemusí dotknout takováto globální výzva, ale vždy jej zasáhne výše nákladů, za kterou elektrickou energii nakupuje. Nedávná havárie jaderné elektrárny v Japonsku opět rozvířila hladiny kolem bezpečnosti jaderné energetiky a hovoří se o zvýšení ceny za elektrickou energii po celém světě.

Náklady na elektrickou energii pod kontrolou s před-připraveným řešením pro správu energií.

Kde hledat úspory, když veškeré spotřebiče již nakupujeme maximálně efektivní, domy jsou zateplené, apod.? Jedním z možných opatření je například sledování současnosti spotřeby energie. Zde je veliký prostor pro optimalizaci spotřeby a výsledkem může být nejen snížená platba za elektrickou energii, ale také snížení paušálních plateb za hodnotu jističe. Toto platí nejen pro uživatele rodinných domů ale stejně tak pro výrobní podniky.

Otázkou však zůstává, jak takový systém úspor vytvořit, jaké budou investiční náklady a jaké budou náklady na provoz a údržbu. U složitých řešení pro optimalizaci spotřeby energie se pak objevuje často stále jeden kámen úrazu, kterým jsou lidské zdroje. Na trhu je velmi málo odborníků schopných realizovat a udržovat takové technické inovace.

sbsys_1_1

Saia® cesta k řešení

Výše uvedené skutečnosti vedly švýcarskou společnost Saia-Burgess k rozhodnutí nespokojit se jen nabídkou Saia® elektroměrů, jakkoliv kvalitní a cenově atraktivní součástí rozvaděče, ale poprvé vstoupit na trh jako dodavatel hotových systémů pro řízení a správu energií.

Výsledkem hotového, předdefinovaného řešení, je výrazné snížení nejen složitosti inovačních projektů, ale také jejich počátečních investičních nákladů. Životnost použité technologie odpovídá průmyslové kvalitě PLC.

Ačkoli systémové řešení je před-připravené, jeho vlastnosti mohou být kdykoliv přizpůsobeny a rozšířeny, aby vyhovovaly individuálním požadavkům, které si může upravit buď klient sám, nebo jeden z několika stovek specializovaných systémových integrátorů, vyškolených za tímto účelem. Tento přístup je v souladu s heslem automatizační techniky Saia ® - „No Risk, No Limits". Pro naše zákazníky to znamená řešení, kterým mohou důvěřovat.

V roce 2010 byly uvedeny na trh první řešení z rodiny Saia® S-Energy, a to S-Energy Manager a S-Energy Logger, jako standardní systémy. Všechny tyto aplikace jsou postaveny na komunikaci s elektroměry se sběrnicovou komunikací, řídicí jednotce a softwarovém řešení pro ukládání a vizualizaci, ale liší se od sebe dalšími vlastnostmi a použitím.

S-Energy Manager – odečítání, vizualizace a řízení energie

Jádrem systému je Micro-Browser Web-Panel, který je navržen a naprogramován jako „správce energie", připojený k elektroměrům, komunikujícím po sběrnici. Tento před-připravený systém samostatně identifikuje připojené elektroměry a integruje je do systému záznamu a vizualizace.

Více rozhranní Web-Panelu umožňuje snadné síťování a integraci se stávající sítí. Integrované logické řídicí funkce a digitální I/O nabízejí také možnosti dalších automatizačních úloh, jako je například odpínání zátěže při překročení limitu spotřeby, apod.

Priorita zde byla dána maximální jednoduchosti uvedení do provozu a používání, bez potřeby nákladné specializované konfigurace a proto není potřebný speciální SW nástroj pro uvedení do provozu.

sbsys_1_2

S-Energy Manager – grafické zobrazení hodnot spotřeby

S-Energy Manager zobrazuje hodnoty spotřeby připojených elektroměrů prostřednictvím operátorského panelu s vysoce kvalitním, barevným dotykovým displejem. Energetická data, jako jsou elektricky výkon a práce [kWh] a stejně tak cena za spotřebovanou energii, mohou být zobrazena prostřednictvím intuitivního dotykového uživatelského rozhranní jako významné grafy. Kromě toho S-Energy Manager ukládá odečtené hodnoty do *.csv souboru, čitelném v MS Excel, který může byt velmi snadno přenesen do určeného počítače prostřednictvím FTP protokolu. S-Energy Manager je připraven k použití bez jakékoliv konfigurace. Připojené elektroměry jsou automaticky detekovány a zobrazeny v uživatelském rozhranní.

Vysoce kvalitní 5.7" barevný TFT display (VGA/640 × 480 pixelů) s dotykovou obrazovkou zajišťuje sběr energetických dat, jako jsou okamžité hodnoty energie, náklady na spotřebovanou energii (den/týden/měsíc/rok) a také ukládání historických dat (den/týden/měsíc/rok). Tato data jsou ukládána v souboru, čitelném MS Excel, na integrovanou 1 GB SD kartu.

K systému může být připojeno až 254 elektroměrů s automatickou detekcí (AutoScan) přítomnosti v systému.

sbsys_1_3

sbsys_1_4

Sběrnicové elektroměry – záznam energetických dat pro každého spotřebitele individuálně

S-Energy elektroměry splňuji zaběhnuté montážní standardy a jsou navrženy pro montáž na DIN lištu v běžných průmyslových nebo domácích rozvaděčích. Hodnoty z elektroměrů, jako jsou proud, napětí, činný a jalový příkon nebo účiník cos fi, jsou automaticky zaznamenávány a ukládány. Připojení ke sběrnici s komunikační vzdálenosti do 1 km umožňuje na tuto vzdálenost přenášet data z elektroměrů do S-Energy Manageru pro účely jejich ukládáni a analýzy.

V portfoliu produktů Saia-Burgess je nabídka jednofázových a třífázových elektroměrů pro přímé a polopřímé měření, maximálně do 1 500 A. Elektroměry mají třídu přesnosti 1 a certifikát MID. To znamená, že jsou určeny pro fakturační měření bez prvotní kalibrace.

sbsys_1_5

sbsys_1_6

Vzdálený přístup – odečítání elektroměrů přes internet přímo z PC

Pracné a nepřesné odečítání elektroměrů pomoci tužky a papíru je již věci minulosti. Jestliže je S-Energy Manager připojen k síti (LAN), odečty elektroměrů a provoz může byt sledován jakýmkoliv počítačem, vybaveným standardním prohlížečem, jako je IExplorer, Firefox nebo Opera. Dokonce není potřebné nahrávat ani jakýkoliv další speciální software. Data mohou byt přenášena i mimo LAN, pokud je v místě dostupné připojeni k internetu. Toto poskytuje šéfovi kontrolu nad spotřebou a elektrikáři úsporu pravidelných kontrol a obchůzek na místě instalace.

Více informací naleznete na webových stránkách výrobce nebo na stránkách www.sbsys.cz.

 

SBsys, s. r. o.
Litevská 1174/8
100 00 Praha 10
tel.: +420 274 776 700
fax: +420 234 133 711
e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
www.sbsys.cz

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky