Domů

Energetická účinnost středem zájmu na veletrhu SPC/IPC/Drivesm

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Středa, 22. prosinec 2010

holub_1_titlVývojáři, výrobci a uživatelé komponent, kompletních elektropohonů, jakož i integrovaných automatizačních řešení měli opět možnost na tomto prestižním 21. tradičním veletrhu a v doprovodném programu své produkty nejen předvést, ale také přinést a vyměnit zkušenosti, inovační a kreativní nápady. Ústředním tématem byla energetická účinnost, průmyslová identita, bezpečnost a zajištění bezchybného provozu (Safety and Security). Právě energetická účinnost je v současnosti ústředním tématem ve všech průmyslových a technických oborech. S nejrozsáhlejším množstvím inovací přišly nejen velké firmy a společnosti disponující širokou výzkumnou a vývojovou základnou, ale také mnohé menší firmy specializující se na unikátní jednoúčelové pohony a automatizační systémy. Zejména v automatizační technice bylo možné najít mnoho směrů a cest v zacházení s energií. Samotná náhrada starých elektrických pohonů moderními systémy řízení skrývá velký potenciál ve snižování spotřeby elektrické energie.
Průmyslové zpracování obrazu, bezdrátová komunikace RFID, datové matrice a různé čárové kódy jsou technickými prostředky pro převod témat a funkcí průmyslové automatizace a identifikace. Pomocí moderní senzorové technologie se dosahují bezpečnější, účinnější a cenově příznivější výrobní procesy, odolnější vůči poruchám a virům.
V rámci zajištění ochrany a bezpečnosti zařízení jde o ochranu personálu na jedné straně (Safety) a na druhé straně o zabránění neodborným zásahům do dat a zařízení (Security), zejména v oblasti IT, která zaujímá vlivem narůstajícího vzájemného propojování stále vyšší a důležitější postavení v hierarchii funkcí. Velkou pozornost budily přesně a rychle regulované elektropohony a zdroje proudu pro hybridní automobily vyvíjené v rámci evropského programu E-Mobility, zejména vysokovýkonné pomocné pohony pro autobusy a užitková vozidla. Tak např. firma Lenze nabízí vodou chlazené agregáty s výkony na výstupu zdroje 7.5 až 30 kW. Firma Semikron má ve výrobním programu tři typy měničů s výkony 55 kVA pro elektromobily a užitková vozidla, 250 kVA pro plně elektronické a hybridní vozidla a 40 kVA pro pomocné pohony průmyslových vozidel.
Kdo hledal inteligentní a na budoucnost orientovaná řešení pro automatizaci výrobních procesů nebo také pro oblast výroby a přenosu energie, našel na veletrhu určitě vhodné partnery k rozhovorům. K těmto ústředním tématům nabízel veletrh rozsáhlý objem informací, nové vývojové tendence a příklady aplikací.

Literatura:
2010, Antriebstechnik, č. 10, str. 60 - 65

holub_1_1
Obr. 1 Část sortimentu vysokomomentových, pomaloběžných, bezpřevodových přímých pohonů, s plným nebo dutým hřídelem pro přesné polohování různých vřeten a válců (Baumüller)
holub_1_2
Obr. 2 Jednoduchý nový magnetosenzorický systém snímání polohy se dá optimálně integrovat do existujících struktur ozubení (Siko)
holub_1_3
Obr. 3 Vysokonapěťová varianta trojfázová měřiče pro hybridní vozidlo z řady do 150 kW, osazeného IGBT tranzistory ve výkonové části (Semikron)

holub_1_4
Obr. 4 Nízkonapěťová varianta a tranzistory MOSFET do 40 kVA (Semikron)

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky