Domů

Zastavte zloděje energie!

Tisk Email
Hodnocení uživatelů: / 0
NejhoršíNejlepší 
Napsal uživatel Luděk Vach, ABB s.r.o.   
Pondělí, 20. duben 2009
HTML clipboard

zlodeji_energie_titlMezi současné „zloděje“ energie patří počítače, terminály, servery, systémy pro řízení klimatu a svíticí displeje – které sice běží řadu hodin, ale pak je často necháme v pohotovostním režimu po zbytek dne. Nyní existuje zařízení, kterým můžeme snadno měřit a vizualizovat tuto spotřebu elektrického proudu a tím zvýšit naše povědomí o úsporách a zlepšit naše chování jako spotřebitelů.

Zdá se, že faktury za elektřinu stále narůstají a narůstají. A není to jen z důvodu zvýšených cen za elektrický proud. Velkou roli tu hraje také zvýšená spotřeba. Často zapomínáme, že opravdoví hladovci, jako např. počítače, terminály, servery, zařízení na kontrolu klimatu a displeje s intenzivním svitem tlačí náklady směrem nahoru. Zvláště v komerčním prostředí se s nimi setkáváme velmi často, kdy mnohá tato zařízení běží v celodenním pohotovostním režimu. Zjistit tato místa spotřeby není úplně jednoduché a až přijde účet, je už příliš pozdě.
Obdobný scénář je možno vidět v domácnostech (obr. 1). Stále narůstající počet elektronických přístrojů, pronikajících do kuchyní, obývacích pokojů a ložnic tlačí nahoru náklady na spotřebu elektřiny. I zde, pokud si tato místa spotřeby jasně neoznačíme, znamená, že reagujeme pozdě a pozdě zavádíme opatření na snížení nákladů.

zlodeji_energie_7
Obr. 1 Spotřeba elektrického proudu ve Švédsku

Jak mohou provozovny a další spotřebitelé nejlépe zvrátit tento trend? Existuje snad jednoduché a účinné řešení, které šetří peníze a energii? Odpověď spočívá v tom, že je třeba tuto spotřebu elektrického proudu více zviditelnit.
Najít snazší cestu pro měření a zobrazení míst, kde dochází k její vyšší spotřebě, zvyšuje povědomí o nutnosti úspor a pomáhá změnit chování spotřebitelů. Individuální úspory nákladů a „férovější“ rozložení výdajů za energii jsou dvěma hmatatelnými přínosy, které je možno realizovat.

“Měřit rovná se znát”

Pokud dokážete identifikovat, na kterých místech dochází ke spotřebě, dostáváte se o krok blíže ke snížení energetických nákladů. Tradiční elektroměry instalované energetickými společnostmi na vstupu provozní jednotky zobrazují pouze celkové náklady a spotřebu. Navíc vyžadují prostor pro instalaci elektroměru. Moderní řada kompaktních elektroměrů ABB dokáže měřit spotřebu proudu tam, kde na ní nejvíce záleží, tedy v místě spotřeby. Tyto vysoce výkonné elektroměry mají atraktivní design, snadno odečitatelný displej a dají se rychle a snadno instalovat (díky montáži na lištu DIN). Mají schválení podle národních a mezinárodních norem.

ODINsingle pro přímé měření do 65A

ODINsingle je vysoce přesný, jednofázový elektroměr pro přímé připojení a proud do 65A, se snadno odečitatelným LCD displejem (obr.2). Tímto elektroměrem a podobnými modely (DELTAsingle, ODIN a DELTAplus) může ABB nabídnout kompletní řadu elektroměrů pro nejrůznější aplikace, s širokou řadou komunikačních možností.

zlodeji_energie_2
Obr.2 ODINsingle je jednofázový elektroměr do 65A. Díky kompaktnímu uspořádání a díky možnosti montáže na lištu DIN můžeme tento přístroj snadno a rychle instalovat do distribučních rozvodnic a malých standardních skříní.

ODINsingle může komunikovat třemi způsoby: LCD displejem s podsvícením, přes infračervené rozhraní pro sériovou komunikaci (spolu se sériovým komunikačním adaptérem SCA) a pulzním výstupem (pouze model D1365).

Role v globálním zachování energie

Elektroměry jako ODINsingle mají své jasné místo v celkové snaze o úspory energie. Pomáhají snížit negativní dopady na životní prostředí, dané výrobou elektrické energie (uhlíková stopa), a to tak, že eliminují „zloděje energie“. Tím, že vytvoří měřitelný a tedy viditelný stimul pro úsporu nákladů, zajistí tyto elektroměry, že energie je využívána účinnějším způsobem.

Monitorování spotřeby elektrické energie po jednotlivých hodinách

Ve zpracovatelském průmyslu hrají elektroměry klíčovou roli v odpovědnosti výrobce za životní prostředí. Dokáží například zobrazit spotřebu elektrické energie po jednotlivých hodinách a podle jednotlivých technologických linek. Tím se vytvoří možnost porovnání a zajistí, že linky nespotřebují více elektrického proudu než je třeba. Daňové úlevy jsou také k dispozici pro ty energeticky intenzivní provozy, které jsou schopny prokázat, že u nich probíhá intenzivní kontrola a účinné využívání elektrické energie, což je dalším stimulem pro zavádění individuálních elektroměrů do průmyslu.
Hlavní role elektroměru ODINsingle je však na tzv. jednotkové (Unit) nebo objektové (Object) úrovni, tzn. v prodejních pasážích nebo bytových domech, kde v každém bytě není instalován elektroměr energetického podniku, nebo u individuálních objektů-spotřebičů, jako např. klimatizačních jednotek nebo teplorozvodných čerpadel.

Pomáhá změnit povědomí o nutnosti úspor a chování spotřebitelů

V prodejních pasážích, výstavních halách, malých přístavištích, tábořištích s karavany a činžovních domech chtějí spotřebitelé platit pouze za spotřebovaný elektrický proud (a nikoli např. za velkou plazmovou TV, která běží na chodbě). Elektroměry, např. ODINsingle měří přesně a jednoduchým způsobem takovou malospotřebu a přispívají
ke spravedlivějšímu rozložení nákladů. Zároveň přináší nové podněty pro úspory.
Tento princip byl nedávno uveden do praxe v kempinkách pro karavany, kde elektroměry ODINsingle měří spotřebu energie každého jednotlivého karavanu. Karavany současnosti obsahují řadu elektrických spotřebičů, např. ohřívače, mrazničky, TV přijímače, počítače a další, které činí z karavanu velkého spotřebiče elektrického proudu. Měřením spotřeby každého stanoviště karavanu může vlastník kempinku spravedlivě rozložit náklady na každý karavan a každý návštěvník zaplatí pouze za svoji spotřebu.

zlodeji_energie_9
Obr.3 Kempink s karavany, kde jsou používány elektroměry ODINsingle

Centra na zpracování dat jsou další aplikací, kde různé spotřebiče patří různým vlastníkům. Jedno takové datové centrum ve Švédsku používá více než 100 elektroměrů ODINsingle, kterými měří spotřebu každého serveru. Nasnímáním pulzů od každého elektroměru je možno registrovat spotřebu každého serveru a využít ji v systému řízení energie. Díky těmto elektroměrům je možno v datovém centru rozložit energetické náklady spravedlivým způsobem na každého vlastníka serveru.

zlodeji_energie_4
Obr. 4 Datové centrum obsahuje velký počet jednofázových zátěží

Souhrnná informace o výrobcích a jejich vlastnostech

ODINsingle a sesterské produkty DELTAsingle, ODIN a DELTAplus (Obr. 5) tvoří současnou řadu elektroměrů ABB pro uchycení na lištu DIN. DELTAsingle je jednofázový elektroměr s infračerveným portem, interním hodinovým obvodem, displejem pro zobrazení informací a pro komunikaci, indikací zátěže a tarifu.
ODIN je v principu 3-fázový elektroměr s IR portem, displejem pro zobrazení informací, převodu měřicího transformátoru a fáze a indikaci zátěže.
DELTAplus je moderní 3-fázový elektroměr, vybavený IR portem, s rozsahem napětí od 100-500 V, funkcí automatické kontroly instalace, funkcí I/O, informačním displejem, možností nastavení převodu transformátoru a indikací fáze a zátěže.

zlodeji_energie_5
Obr.5 Elektroměr ODIN

Pružná komunikace vyhovuje budoucím potřebám

Elektroměry ODINsingle, DELTAsingle, ODIN a DELTAplus jsou vybaveny infračerveným rozhraním (IR) pro dálkový odečet naměřených dat adaptérem SCA (obr.6), který mění optické signály na elektrické.
Sériový komunikační adaptér SCA range 3 umožňuje komunikaci po sítích Ethernet, M-bus, GSM/GPRS, RS232, LON PLC a EIB/KNX. SCA je kompaktní (šířka pouze 2 moduly) a snadno upevnitelný přístroj pro montáž na lištu DIN. Spolu s otevřenými protokoly a pulzním výstupem nabízí tento elektroměr pružnou instalaci, která je uzpůsobena budoucím potřebám.

zlodeji_energie_1
Obr.6 Kompaktní sériový komunikační adaptér SCA se snadnou montáží na lištu Din, pro dálkový odečet naměřených dat.

Elektroměry splňují požadavky směrnice MID (Measuring Instrument Directive)
Elektroměry ABB s montáží na lištu DIN vyhovují směrnici MID, což je nová směrnice Evropského Parlamentu pro měřicí přístroje. Tato směrnice byla převzata v roce 2006 do národní legislativy a znamená, že místně platné testovací a schvalovací předpisy jsou nahrazeny testovacími pravidly na bázi norem IEC, platných pro všechny země EU a EEA . Nejsou dovoleny žádné speciální národní požadavky jakéhokoli druhu. Testy provedené v jedné zemi EU musí být tedy akceptovány ve všech zemích EU a EES.
Nová norma EN 50470-1, -3 nahradí normy IEC 62053-11 a IEC 62052-23 v zemích EU a EEA. Každý elektroměr z produkce ABB je pak opatřen štítkem, který potvrzuje testování a schválení podle MID.

Design a certifikace jakosti
Všechny elektroměry ABB jsou také certifikovány podle norem IEC 62052-11 a IEC 62053-21,10, což je známkou jejich jakosti. Navíc technický návrh a výrobní postupy zavedené u ABB jsou schváleny certifikační organizací Bureau Veritas podle normy ISO 9001:2000.

Shrnutí
Elektroměry ABB s montáží na lištu DIN jsou kompaktní elektroměry, které vytváří platformu pro energetické úspory tím, že se zaměřují na spravedlivější rozdělení nákladů a efektivnější využívání energie. Díky jejich pružným komunikačním rozhraním může nyní každý, kdo používá elektrickou energii, měřit a prohlížet spotřebu energie všude tam, kde se vyskytuje a kde k ní dochází, což představuje výrazný stimul pro změnu chování a tedy i snížení nákladů. „Měřit rovná se znát“.

ABB s.r.o.
Heršpická 13
619 00 Brno
E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
tel: 543 145 503

 
insio


insio


insio

Buďte stále v obraze:

Chci odebírat novinky